1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Porilaisten marssi riisuttiin aseista

Jazz-musiikki kohtaa sotilasmusiikin viikonloppuna Helsingin Suomenlinnassa. Kaartin soittokunnan festivaalilla sotilasmarsseja kuullaan uudenlaisina jatsahtavina sovituksina. Saksofonisti Jukka Perko ja Kaartin Seitsikko haastavat yleisön pohtimaan, miltä kuulostavat rauhanajan marssit.

kulttuuri
Kaartin soittokunta soittamassa
Viikonloppuna marssimusiikki kohtaa jazzin Helsingin Suomenlinnassa. Kaartin soittokunnan festivaalilla sotilasmarsseja kuullaan nimittäin uudenlaisina jatsahtavina sovituksina. Ne haastavat kuulijan pohtimaan, millaisia ovat rauhanajan marssit.

Suomenlinnan vanha levyhalli täyttyy lauantaina uudenlaisesta marssimusiikista. Kaartin seitsikko ja saksofonisti Jukka Perko esittävät jazz-muusikoiden sovituksia puolustusvoimien kunniamarsseista.

- Rauhanajan marssit -projektissa on hävitetty sellainen suoraviivainen marssipoljento. Tilalle on tullut uusi sointumaailma, ja tilaa Jukka Perkon improvisoinnille. Nyt näiden hienojen sotilasmarssien herkullisimmat paikat saadaan suurennuslasin alle ja niitä voidaan tarkastella uudessa valossa, kertoo apulaiskapellimestari Lassi Ikäheimo Kaartin soittokunnasta.

Puolustusvoimien marssikirjallisuudesta löytyy monia suurelle yleisölle tuntemattomia helmiä, joita ovat säveltäneet muun muassa Toivo Kuula ja Jean Sibelius. Joukossa on toki tunnettuja teoksia, kuten Porilaisten marssi. Uusissa sovituksissa marssit on ikään kuin riisuttu aseista hitaampien tempojen ja jazzahtavan sointimaailma avulla.

Tahtimarssista yleisön viihdyttämiseen

Historiallisesti marsseja on käytetty paitsi sotajoukkojen siirtelyyn, myös kansallisen itsetunnon kohottamiseen. Kaartin soittokunnan festivaalilla ei pyritäkään ampumaan alas alkuperäisiä kunniamarsseja, vaan tuomaan ne esiin uudesta näkökulmasta.

- Mielestäni ollaan saavutettu jotain, kun aletaan kysyä, mitä tämä musiikki merkitsee meille tänä päivänä ja mitä se on merkinnyt aiemmin ja mitä se voi meille tulevaisuudessa merkitä. Silloin olemme oikeiden asioiden äärellä, pohtii saksofonisti Jukka Perko.

Rauhanajan marssit -konsertti kuullaan lauantaina 5.6. Suomenlinnan vanhassa lentokonetehtaassa, sekä uudelleen elokuun lopussa Viapori Jazz -festivaalilla.

Lähteet: YLE Uutiset / Joonas Turunen.

Lue seuraavaksi