HS: Soklin malmi vaikeasti rikastettavaa

Soklin malmissa on venäläistutkimusten mukaan paljon sivuaineita, kertoo Helsingin Sanomat. Soklin malmia on tutkittu Kuolan kaivosinstituutissa Apatiitissa kaivosyhtiö Yaran tilauksesta.

louhinta
Lannoitesäkkejä lastataan junaan Yaran Siilinjärven tehtaalla.
Toni Pitkänen / Yle

Kaivosinstituutissa tutkimuksista vastaava Inna Zaharova sanoo, että Soklin malmi ei ole helppoa runsaiden sivuaineiden vuoksi. Kuolan malmista fosfaattia on saatu talteen jopa 95 prosenttia. Soklin malmista voi Zaharovan arvion mukaan rikastaa fosfaattia korkeintaan puolet.

Yara harkitsee, kannattaisiko Savukosken Soklista louhittava fosfaattipitoinen malmi rikastaa Venäjän Kovdorissa. Ongelmana on malmin saaminen erämaan halki ja valtakunnan rajan yli Venäjälle.

Helsingin Sanomien mukaan yksi ratkaisu voisi olla malmin sekoittaminen veteen ja pumppaaminen maanalaista putkea pitkin Kovdoriin. Toinen vaihtoehto on rautatien rakentaminen.

Tilaa rikastamossa?

Soklin malmin todennäköinen rikastaja Kovdorissa olisi venäläinen lannoitejätti Eurochem. Yhtiön päärikastamolla ei välttämättä ole kapasiteettia uusille malmivaroille.

Yhtiö kuitenkin vaahdottaa fosfaattia myös vanhasta rikastushiekasta. Hiekan loppuessa tämä rikastamo voisi jäädä käyttämättömäksi, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Yaran selvitystyö malmin rikastamisesta Kovdorissa pitäisi valmistua ensi syksynä.

Lähteet: YLE Lappi