Kesätöitä yhä tarjolla

Kesätyöpaikkoja on edelleen runsaasti tarjolla Turun seudulla. Työvoimatoimiston nettisivuilla eli mol.fi -osoitteessa on yli 300 avointa työpaikkaa. Erityisesti ravintola-alalla, sosiaali- ja terveydenhoitoalalla sekä järjestötyössä on paikkoja vapaina.

Jäätelömyyjä Mari-Lotta Mäki-Punto kesätyöpaikallaan. Kuva: YLE / Minna Rosvall

Feissareita, puhelin- ja torimyyjiä sekä sairaanhoitajia tarvitaan. Työvoimaneuvoja Petri Hallikainen Turun Jobcafesta kehottaa kesätyön hakijoita etsimään työtä Jobcafen nettisivuilta tai tulemalle itse paikan päälle.

- Jos oikein tosissaan paneutuu työnhakuun, ottaa selvää työpaikoista, firmoista, työmahdollisuuksista, ei ole aivan mahdotonta saada työpaikkaa edes näin myöhään, arvioi Hallikainen.

Nuoret ovat valitelleet, että laadukkaita työpaikkoja ei ole ollut tänä kesänä tarjolla. Hallikainen sanoo, että töiden arvottaminen on vaikeaa, mutta kokonaisuudessaan työpaikkatilanne on viime kesää parempi.

- Mikä sitten on hyvä työ. Hyvät työt menevät heille, joilla on alan koulutusta He, joilla ammatillista koulutusta ei ole, joutuvat tyytymän töihin, joihin koulutusta ei tarvita ja työtehtävät ovat hieman tätä yksinkertaisempia.

Jäätelömyyjä on suosittu kesätyö

Mari-Lotta Mäki-Punto on kesätöissä Turun keskustassa kävelykadulla jäätelökioskissa.

- Sain työn, kun tunsin henkilön, joka omistaa tämän kioskin. Olen ollut hänellä töissä aikaisemmin Loimaalla, kertoo Mäki-Punto.

Mari-Lotan mielestä työnsaanti on vaikeaa.

- Minun on vaikeaa sanoa tämän kesän tilanteesta, koska tulin vasta toukokuun puolivälissä Australiasta takasin. Ainakin viime vuodesta muistan, että kavereilla oli hirveen vaikea saada kesätöitä. Pitää olla jotain kokemusta tai pitää olla tosi innokas ja hyväksyy vähän huonompaakin työtä - sitä kautta pääsee ylenemään.

Suurimpia työllistäjiä Turun alueella ovat Muumimaailma, juhannuksena avautuva Jukupark-vesipuisto sekä Alanteen ja Keskikylän tilat, joissa on tarjolla mansikanpoimintaa. Töitä on tarjolla myös alle 15-vuotiaille. Jos työssä on täysi kassavastuu, silloin alle 18-vuotiaan on ehkä vaikea saada työtä. Innokkaalle hakijalle saattaa kuitenkin löytyä samasta yrityksestä muuta työtä.