Siirtoelimistä on jatkuva pula

Lahdessa on jälleen jaossa elinluovutuskortteja. Kortteja on jaossa maanantaista lähtien kahden viikon ajan esimerkiksi kauppakeskuksissa ja kahviloissa. Niitä on myös jatkuvasti saatavilla apteekeista.

elintestamentti
Parhaimmillaan täytetystä elinluovutuskortista hyötyy seitsemän potilasta.YLE

Elinluovutuskortilla voi ilmaista halunsa luovuttaa elimensä toisen ihmisen sairauden hoitoon kuolemansa jälkeen. Päijät-Hämeen keskussairaalan ylilääkäri Raimo Kettunen muistuttaa, että alueella on jatkuva pula siirtoelimistä.

- Tilanne koko maan kohdalla on viime aikoina vaikeutunut. On selvää myös, että Päijät-Hämeessä ei ole paras mahdollinen tilanne, Kettunen toteaa.

Vuosittain elinsiirtoa tarvitsee 200-300 ihmistä. Suomessa tehdään munuaisen, maksan, sydämen, keuhkon ja sydänkeuhkon, silmän sarveiskalvon ja kudosten siirtoja.

Uutta maksaa, sydäntä tai keuhkoa odottava menehtyy, ellei hän saa tuhoutuneen tilalle. Suomessa kuolee joka vuosi 20-30 ihmistä turhaan odottaessaan uutta elintä.

Tahdosta luovuttaa elimensä on syytä kertoa myös läheisille. Elinluovutuskortin omistajia ei rekisteröidä eikä heistä kerätä tietoja. Allekirjoitettu luovutuskortti kannattaa pitää aina mukana. Elinluovutuskortteja voi tilata myös netistä www.lahjaelamalle.net (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: YLE Lahti