Kyrönjoen vaiheita selvitetään karttojen avulla

Kyrönjoesta on tekeillä karttakirja. Kyseessä on historiallisiin karttoihin perustuva kuvaus Kyrönjoen vaiheista esihistoriasta nykypäivään. Hankkeeseen kuuluu myös nykyisen Kyrönjoen ja sen haarojen dokumentointi.

kulttuuri
Kyrönjoki
Juha Kemppainen / Yle

Karttakuvauksen tekijät laskevat tällä viikolla osan joesta veneellä ja kuvaavat näkymiä. Retkiseurueen ensimmäinen jokipäivä on maanantaina, jolloin soudetaan Kurikassa.

Jyväskylän yliopiston eteläpohjalaiset historian dosentit Heikki Rantatupa ja Osmo Rinta-Tassi julkaisivat viime vuonna Keski-Suomi karttakuvina -teoksen. Se oli ensimmäinen kirja, jossa tietyn alueen kehitys esiteltiin lukuisten tekstillä kommentoitujen vanhojen karttojen avulla.

Seuraavaksi hankkeeksi Rantatupa ja Rinta-Tassi ja museologian professori Janne Vilkuna sekä teoksen taittaja maisteri Jari Järvinen virittivät jo kolme vuotta sitten hankkeen Kyrönjoen pää- ja sivu-uomien sekä joen kulttuuriympäristön vaiheiden karttapohjaisesta kuvaamisesta. Teoksen idea syntyi Samuli Paulaharjun säätiön keväällä 2007 esittämästä Kyrönjokea koskeneesta julkilausumasta.

Tutkijat ovat tähän mennessä digitoineet Kyrönjoen alueen karttoja 1600-luvulta 1900-luvulle. Lisäksi he ovat kartoittaneet Kyrönjokea koskevaa perinne- ja historiatietoa. Nykyajan kuvamateriaalin hankkimiseksi tutkijajoukko matkaa Kauhajoelta mereen perinteisellä puuveneellä 7.-9.6.

Alkurahoituksen Kyrönjoen karttakirjan toimittamiseen on myöntänyt Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto. Paulaharjun säätiö on etsimässä jatkorahoitusta, jonka löytyminen lähi aikoina mahdollistaisi teoksen ilmestymisen ensi vuoden syksyllä.

Lähteet: YLE Pohjanmaa