1. yle.fi
  2. Uutiset

Kainuulaisessa susilaumassa koirasusi

Kainuussa elää susilauma, jossa on koirasusi. Maa- ja metsätalousministeriö myönsi viime viikolla luvan koirasuden ja sen pentujen poistamiseen laumasta.

susi
Ransuksi nimetty koirasusi painoi pannoitushetkellä alle 30 kiloa.Ilpo Kojola/RKTL

Tähän mennessä pennut on tapettu ja koirasuden jahti jatkuu. Poistaminen on maamme susikannan geneettisen puhtauden ja suden lajityypillisten ominaisuuksien säilymiseksi erittäin tärkeää.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) pannoittaessa viime talvena susilaumaa, yksi pannoitettavista susista herätti sudesta selvästi poikkeavalla ulkonäöllään epäilyn, että kyseessä voisi olla risteymä tai jopa villiintynyt koira. Eläimestä otettiin DNA-näytteet. Samalta näyttävä yksilö on tallentunut yksityishenkilön riistakameran kuvaan viime kesänä Venäjän rajalla Lieksassa, noin 100 km päässä pannoituspaikalta.

Oulun ja Helsingin yliopistojen tutkimuksissa urossuden DNA:ta verrattiin suomalaisiin ja luoteis-venäläisiin susinäytteisiin sekä muutamiin koirarotuihin. Vertailunäytteitä oli suomalaisista susista noin 300, venäläisistä susista noin 40 ja eri koiraroduilta 65 kappaletta, kertoo tutkija Jouni Aspi Oulun yliopistolta.

- Lähisukuisuutta vertailtuihin koirarotuihin ei todettu. Epäilty yksilö ei ole myöskään ensimmäisen polven risteymä suden ja koiran välillä, vaan todennäköisimmin se edustaa jo toista sukupolvea tai takaisinristeymää. Sillä perusteella ei voi välttyä ajatukselta, etteikö ihmisellä olisi jotain tekemistä ristymän kanssa. Varmaa tietoa asiasta on erittäin vaikea saada, aprikoi Aspi koirasuden alkuperää.

Suden ja koiran risteymät ovat erittäin harvinaisia Suomessa. Oulun yliopistossa tutkituista lähes 300 yksilöstä, jotka on ammuttu tai otettu pannoittamista varten kiinni vuosina 1998 - 2010, tämä yksilö on toinen risteymä. Toinen oli vuonna 2004 Juvalla ammuttu koiraeläin, uros, joka liikkui yhdessä naarassuden seurassa.

Lähteet: YLE Kainuu

Lue seuraavaksi