Muutos 2011 -liike muuttumassa puolueeksi

Kansanvallan vahvistamiseen pyrkivä Muutos 2011 -niminen ryhmä ilmoittaa keränneensä puoluerekisteriin pääsemiseksi vaadittavat 5 000 kannattajakorttia. Puolueen tavoitteena on saada 2 - 3 kansanedustajaa heti ensimmäisissä vaaleissaan.

Muutos 2011:n päätavoite on kasvattaa kansanvaltaa ja tuoda Sveitsin mallin mukainen suoran demokratian järjestelmä Suomeen. Se tarkoittaa, että kaikista kansallisesta tärkeistä päätöksistä järjestettäisiin sitova kansanäänestys.

- Joka pikku asiasta äänestystä ei järjestettäisi vaan vain merkittävimmistä. Tällaisia aiheita voisivat olla Nato- tai ydinvoimapäätökset. Äänestyksiä tulisi pari vuodessa ja ne voitaisiin järjestää muiden vaalien yhteydessä, Muutos 2011:n puheenjohtaja Juha Mäki-Ketelä kuvailee.

Mäki-Ketelä on harmissaan, että Muutos 2011:tä on jo ehditty kuvailla tiedotusvälineissä maahanmuuttovastaisena puolueena. Hän myös kiistää, että kyseessä olisi perussuomalaisista erkaantunut ryhmä.

- Emme ota kantaa maahanmuuttoon vaan pikemminkin maahanmuuttopolitiikkaan. Suomeen voidaan ottaa maahanmuuttajia, jos heistä on hyötyä eli he tulevat tekemään työtä, jonka tekijöille Suomessa on tarvetta, Mäki-Ketelä sanoo.

Pääkohderyhmänä nukkuvien puolue

Muutos 2011 -puolueen ensimmäiset vaalit ovat ensi vuonna pidettävät eduskuntavaalit. Puolueen tavoitteet ovat heti varsin korkealla: se tähtää täysiin ehdokaslistoihin ympäri Suomea ja 2 - 3 kansanedustajapaikkaan. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa tavoitteena on saada vielä useampia ehdokkaita läpi.

Puheenjohtaja Mäki-Ketelän mukaan Muutos 2011:n menestys riippuu siitä, minkälaisia vaaliliittoja saadaan aikaiseksi.

- On odotettavaa, että muita puolueita kiinnostaa lähteä vaaliliittoon meidän kanssamme ja ihmettelen, jos ne eivät itse ehdota vaaliliittoja meille, Mäki-Ketelä toteaa itsevarmana.

Muutos 2011 aikoo kerätä ääniä ennen kaikkea niiltä ihmisiltä, jotka eivät yleensä äänestä vaaleissa.

- Tätä ei ole perustettu siksi, että voisimme viedä ääniä muilta puolueilta. Todennäköisesti saamme ääniä ennen kaikkea demareiden ja perussuomalaisten äänestäjiltä mutta kaikkein eniten nukkuvien puolueesta, Mäki-Ketelä tuumii.

Muutos 2011:n kannattajakorttien keruu alkoi viime syksynä. Alunperin ryhmän tavoitteena oli kerätä vaadittava määrä kortteja yhden vuoden aikana, mutta tavoite saavutettiin etuajassa. Puolue suunnittelee jättävänsä kannattajakortit oikeusministeriön tarkastettavaksi juhannusviikolla.