Suomalainen mies haluaa olla grillikunkku

Tutkimuksen mukaan Suomessa grillin takana seisoo melkein aina mies. Norjalaiset miehet haluavat hallita grilliä suomalaisten tapaan, ruotsalaiset taas päästävät naisetkin grillin ääreen.

grillit
Grillatutu paprikat kypsyvät alle puolessa tunnissa
YLE / Timo Nykyri

Aga teetti pohjoismaisen grillaustapojen tutkimuksen, jonka mukaan kaikkien pohjoismaiden asukkaat viihtyvät grilliensä ääressä. Kaikissa vastaajamaissa hiiligrilli on puutarha- ja pihakokkien suosikki. Ruotsalaiset ovat ehdottomasti hiiligrillin puolella, Suomessa ja Norjassa kaasugrillin suosio on vain hivenen perinteisen hiiligrillin perässä. Kaikissa maissa grillaajat suhtauvat varauksellisesti kertakäyttögrilleihin.

Ruotsalainen tasa-arvoajattelu näkyy myös grillin ääressä. Siellä naiset vastaavat grillaamisesta vain hieman harvemmin kuin miehet. Suomessa ja Norjassa taas mies haluaa olla grillin kuningas. Suomalaistalouksista melkein puolessa mies hoitaa grillaamisen, nainen on Agan tilaaman tutkimuksen mukaan grillaaja vain alle viidesosassa kodeista.

Kaikille tutkimusmaille on yhteistä, että grillaaja on aina aikuinen. Lapseille ei vastuuta grillistä suoda, vain prosentti kaikista vastaajista antoi heille grillivastuun.

Lähteet: YLE Häme