Pala karjalaista taidetta Lappeenrannassa

Etelä-Karjalan taidemuseo esittelee kesän ajan Viipurin Taiteenystävien kokoelmaa. Näyttely juhlistaa yhdistyksen 120-vuotista taivalta.

taide
Viipurin Taiteenystävien kokoelma Etelä-Karjalan taidemuseossa
Kokoelma Etelä-Karjalan taidemuseossaYLE

Viipurin Taiteenystävien kokoelmassa on toistasataa teosta. Ensimmäinen on hankittu 1800-luvun lopussa, tuorein muutama vuosi sitten. Taidekokoelmassa on useita merkittävien taiteilijoiden teoksia. Taidemuseon Intendentti Leena Räty kehuukin yhdistyksen erinomaista silmää hankintoja tehdessä.

- Heillä on ollut erittäin hyvä silmä taiteelle varhaisista ajoista alkaen. Sen takia täällä löytyy kultakauden merkkiteoksia, jotka taidehistoriassa tunnistetaan heti. Teokset ovat kovin erilaisia ja se antaa hyvän kokonaiskuvan aikakauden teoksista, Räty toteaa.

Aktiivista toimintaa sodan jälkeenkin

Viiputin Taiteenystävät oli aikanaan suuri näyttelyiden järjestäjä Viipurissa. Yhdistyksen toiminta jatkui aktiivisena senkin jälkeen kun kaupunki luovutettiin Neuvostoliitolle vuonna 1944. Etelä-Karjalan taidemuseon näyttelyssä onkin useita sodan jälkeen koottuja teoksia.

- Viipurissa olleen piirustuskoulun menettäminen tietenkin katkaisi yhdistyksen toiminnan tietyllä tapaa. Kokoelman kerääminen kuitenkin jatkui.

Rädyn mukaan sodan jälkeisiä teoksia yhdistää erityisesti karjalaisuus.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala