Rantavalvontakausi käynnistyi Turussa

Aurinkoisen kesätyön tekijät ovat nyt uimareiden turvana kolmella turkulaisrannalla. Rantavalvojat ovat aloittaneet työnsä ja paikkalevat uimareiden naarmuja Ispoisissa, Ekvallassa ja Saaronniemessä.

uimavalvojat
Mikko Lehmijoki ja Minna Karonen valvovat Turun uimarannoilla.
Mikko Lehmijoki (vas.) ja Minna Karonen valvovat Turun uimarantoja.YLE / Tuuli Toivanen

Ispoisten uimarannalla on parisenkymmentä ihmistä. Se ei ole mikään ihme - sen verran hieno on auringonpaiste, vaikka ihan hellelukemiin ei vielä päästäkään.

- On niin hyvä sää, että on ihanaa tulla kavereiden kanssa rannalle rentoutumaan, hymyilee Heini Pakkala. Hän on heittänyt talviturkin jo toukokuussa ja on nyt lähinnä nauttimassa auringosta.

Maanantaista lähtien uimarit ovat voineet olla rauhallisin mielin, sillä rannalla on aloitettu valvonta.

- Tämä on tällainen leppoisa ulkokesäduuni. Täytyy vaan toivoa, ettei kauheasti mitään pahempia tilanteita tule, toivoo Mikko Lehmijoki.

Mikko Lehmijoki ja Minna Karonen ovat nyt ensimmäistä viikkoa rantavalvojana.

- Elokuun puoleen väliin asti ollaan. Meidät voi tavata täältä Ispoisista tai sitten Ekvllasta tai Saaronniemestä, Karonen kuvailee.

Yllättävän moni on jo uskaltautunut veteen, vaikka ei se kyllä vielä lämpimältä tunnu.

- 17 astetta mitattiin alkuviikosta tuosta laiturin päästä lämpötilaksi, kertoo Lehmijoki.

- Uimassakin ollaan tässä käyty. Kyllähän se valvojana täytyy tietää, millainen ranta on, sanoo Karonen.

Rantavalvojat valvovat rajaköysillä rajattua uintialuetta. Ispoisissa veden syvyys puomin kohdalla on noin puolitoista metriä.

- Kyllä puomitetun alueen ulkopuolellakin saa uida, mutta tässä puomien sisäpuolella on tosi turvallinen alue, koska sitä pystymme valvomaan kunnolla, selittää Lehmijoki.

Tyypillismpiä ensiaputehtäviä rannalla ovat pienet naarmut, haavat ja nyrjähdykset. Pelastuvälineinä rantavalvojilla on ensiapupakkauksen lisäksi pelastuslautta, torpedo, pelastusliina ja defibrilaattori.

Rantavalvojat ovat Ispoisten, Ekvallan ja Saaronniemen uimarannoilla juhannusta lukuunottamatta joka päivä klo 11-18.

Lähteet: YLE Turku / Tuuli Toivanen