Grillaus on äijien heiniä

Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa toteutetun kyselyn mukaan Suomessa grillin ääressä häärää melkein aina mies. Ruotsissa grillaaminen jaetaan huomattavasti tasaisemmin miesten ja naisten kesken kuin Suomessa.

grillaus
Makkaroita ja maissaintähkiä grillissä.
YLE

Kokkaaminen ulkona ja ruoan valmistus grillissä kuuluvat Suomen suveen. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa toteutettuun, grillaustapoja kartoittaneeseen internettutkimukseen vastasi yli 1 000 henkilöä kustakin maasta. Vastaajista 90% kertoi käyttävänsä grilliä.

Tutkimuksesta ilmenee, että suomalaisten ja norjalaisten grillaustottumukset ovat hyvin lähellä toisiaan ruotsalaisten poiketessa joukosta. Ruotsalaiset jakavat grillausvastuun varsin tasaisesti, kun taas suomalaiset ja norjalaiset jättävät asian usein miesten harteille.

Ruotsalaisista 62% jakaa vastuun grillaamisesta miesten ja naisten kesken, kun vastaava luku suomalaisten kohdalla on vain 28%.

Ei pienten puuhaa

Suomalaistalouksista 45 %:ssa miehet hoitavat grillaamisen ja 17 %:ssa naiset. Norjassa luvut ovat hyvin samanlaiset kuin Suomessakin. Ruotsalaistalouksissa 15 %:ssa miehet vastaavat grillaamisesta ja 11 %:ssa naiset – valtaosassa ruotsalaisperheistä grillausvastuu jaetaan siis suht tasaisesti.

Lapsille grillausvastuuta ei juurikaan sälytetä. Kaikissa tutkimusmaissa vain alle 1 % ilmoitti grillaamisen olevan lasten vastuulla.

Kaikissa vastaajamaissa hiiligrilli on käyttäjille mieluisin, joskin kaasugrillin suosio seuraa heti perässä. Kertakäyttögrillin käyttöön suhtaudutaan kaikissa maissa varauksella. Grillauskyselyn teetti kaasuyhtiö AGA.

Lähteet: YLE Keski-Suomi