Kaikki liha ei lisää sydäntauteja tai diabetesta

Runsas punaisen lihan syöminen on yhdistetty mm. suurentuneeseen sydän- ja verisuonitautien vaaraan, mutta tuoreen selvityksen perusteella tämä saattaa koskea vain makkaroita, pekonia ja muita prosessoituja lihatuotteita.

terveys

Harvardin yliopiston tutkijat analysoivat uudelleen 20 lihatutkimusta ja havaitsivat sydän- ja verisuonitautien riskin suurenevan 42 % päivittäistä 50 gramman lihajalosteannosta kohden. Diabeteksen riski suureni noin viidenneksen. Punaisen, prosessoimattoman lihan syöminen ei liittynyt kumpaankaan sairauteen.

Tutkimuksiin osallistui yhteensä 1,2 miljoonaa miestä ja naista kymmenestä eri maasta. Osallistujista 24 000 sairasti sydän- ja verisuonitautia, 2 300 aivohalvauksen ja 11 000 diabetesta. Lihan tai lihajalosteiden syöminen ei liittynyt aivohalvauksiin.

Mahdollisesti prosessoitujen lihatuotteiden suola ja nitriitit selittävät erot, tutkijat kirjoittavat Circulation-lehdessä. Luultavasti myös lihan kypsennystapa ja moni muu ruokavalioon liittyvä seikka vaikuttavat tuloksiin.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim