Hyppää sisältöön

Kurdit: Somalien kanssa jännitteitä ennenkin

Ulkomaalaisvähemmistöjen edustajat tuomitsevat sunnuntai-iltana Linnanmäellä tapahtuneen joukkotappelun.

Kuva: YLE

Tappeluihin osallistui kymmeniä maahanmuuttajataustaisia nuoria, jotka ovat juuriltaan ainakin somaleja ja kurdeja. Kurdien mukaan ryhmien välillä on ollut ennenkin jännitteitä, koska jotkut hyvin uskonnolliset somalit saattavat opastaa maallistuneempia kurdeja pukeutumisessa ja käytöksessä.

Ilta-Sanomien haastatteleman kurdinaisen mukaan yksi tappeluista sai alkunsa etuilusta jonossa ja huivin käyttöä koskeneesta sanailusta. 25-vuotiaan kurdinaisen kertomuksen mukaan somalit haukkuivat kurdinaisia pettureiksi, koska nämä eivät muslimeina käytä huiveja. Toisen osapuolen näkemys tappelun syistä ei ole tiedossa.

YLE Uutisten haastattelemat kurdit eivät ole yllättyneitä jännitteistä somalien kanssa. Heidän mukaansa jotkut somalit ovat aiemminkin puuttuneet maallistuneiden muslimien tapoihin. Eräs kurdinainen kertoo tapauksesta, jossa somali puuttui musiikin kuunteluun suomen kielen kurssilla.

- Kun olin suomen kielen kurssilla, oli sama ongelma. Eräs somalialainen esti meitä kuuntelemasta musiikkia, koska hänen mielestään islamilaisen lain mukaan se on kielletty.

Nainen ei halua kertoa nimeään julkisuuteen, koska ei halua loukata somalitaustaisia työtovereitaan.

Ystävyysseura tuomitsee väkivallan

Suomalais-kurdilaisen ystävyysseuran puheenjohtaja Sabah Abbas Ali kertoo kuulleensa useista vastaavista tapauksista aiemminkin.

- Valitettavasti tämä ei ollut ainutkertainen. Se mitä eilen tapahtui Linnanmäellä, on tapahtunut aiemminkin.

Esimerkin Ali kertoo Vuosaaren uimahallista, jossa kurdinaisen pukeutuminen bikineihin oli aiheuttanut konfliktin. Ystävyysseuran puheenjohtaja saa aina silloin tällöin yhteenottoja tapauksista, joissa uskonnollinen muslimi puuttuu maallistuneen kurdin pukeutumiseen ja tekemisiin.

Lehtitietojen varassa oleva Ali tuomitsee kaikkien tappelupukarien käytöksen ja korostaa, ettei vaatetukseen puuttuminen oikeuta ketään väkivaltaan.

- Molemmat osapuolet ovat käyttäytyneet täysin väärin, hän kommentoi sunnuntain uutisia.

Hän myös haluaa tähdentää, etteivät kaikki somalit toki puutu toisten uskonnollisiin tapoihin ja että hänellä on läheisiä somaliystäviä.

Kysymys enemmän itsetunnosta kuin huiveista

Somalitaustainen nuorisotyöntekijä Mohamed Xadar Mukhtar Abdi kummastelee kurdien kokemuksia.

- Muslimitytöt ovat olleet kavereita, vaikka toiset eivät käytä huivia ja toiset käyttävät. Ihan hyvin ovat tulleet toimeen mielestäni.

Nuorison kanssa työskentelevä Abdi uskoo, että sunnuntain tapahtumissa oli kyse enemmän itsetunnosta ja ryhmään kuulumisesta kuin huiveista. Hän huomauttaa, että joukossa tyhmyys tiivistyy.

- Jos kaksi ihmistä eivät ymmärrä toisiaan, niin tietysti omat kaverit ja kaveriporukat puolustavat toista ja asettuvat oman kaverin puolelle.

Tutkijan mielestä maahanmuuttajaryhmien suhteisiin tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Professori Karola Liebkind Helsingin yliopistosta sanoo, että muista maista on kokemusta, että jännitteitä on.