Professori: Kohudosenttiin suhtauduttava vakavasti

Venäjän tutkimuksen professorin Timo Vihavaisen mukaan Suomen viranomaisten pitäisi suhtautua vakavasti Venäjällä paljon julkisuutta saaneeseen suomalaiseen dosenttiin Johan Bäckmaniin. Professori Vihavaisen mielestä Suomen kannattaisi myös jollain tavalla kommentoida venäläiselle medialle kohua herättäneitä huostaanotto- ja huoltajuuskiistoja.

Kotimaa

Dosentti Johan Bäckmanin mielipiteet ovat saaneet Venäjällä valtavasti julkisuutta. Viimeksi viime viikolla Bäckman oli Moskovassa järjestämässä tiedotustilaisuutta, jossa arvosteltiin Suomen lastensuojeluviranomaisia.

Bäckmanista on tullut venäläismediassa huomattavan näkyvä Suomen asioiden kommentoija. Laajan julkisuuden syyksi on arvioitu sitä, että hänen mielipiteensä sopivat Venäjän intresseihin. Lasten huostaanotto- ja huoltajuuskiistojen lisäksi Bäckman on kommentoinut myös käännytettäväksi määrätyn venäläisen isoäidin tapausta.

Virallisen Suomen kannattaisi suhtautua Bäckmaniin vakavasti, sanoo Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen Helsingin yliopistosta. Professorin mukaan Suomi-kuva uhkaa vääristyä Venäjällä.

- Venäläiset ystäväni ovat kertoneet jo vuosien ajan, että on todella huolestuttavaa, kun niin suuri osa Suomea koskevasta informaatiosta tulee näiden henkilöiden välityksellä. Se lyö varjonsa kaiken muunkin ylle, Vihavainen sanoo.

Dosentin toimintaa ei haluta kommentoida

Mikäli Bäckmania on aiemmin pidetty harmittomana, on suhtautuminen mahdollisesti muuttumassa. Ulkoministeri Alexander Stubb, Suomen Moskovan suurlähetystö tai Suojelupoliisi eivät kuitenkaan halunneet kommentoida dosentin toimintaa YLE Uutisille.

Professori Timo Vihavaisen mielestä Suomen viranomaisten ei kannattaisi vaieta kohutapauksista.

- Minun mielestäni heidän pitäisi ottaa yhteyttä venäläiseen mediaan aina, kun tällaisia uutisia esitetään ja vaatia puheenvuoroa.

Bäckman: En saa ohjeita Venäjältä

39-vuotiaan Johan Bäckmanin toiminta on jatkunut Venäjällä useamman vuoden. Hän itse kiistää yhteydet viralliseen Venäjään.

- En saa minkäänlaisia ohjeita Venäjältä; kerron vain omia mielipiteitäni asioista ja vastaan toimittajille, kun kysytään. Sehän on ihan selvää, että venäläiset toimittajat kirjoittavat näistä asioista paljon aktiivisemmin kuin esimerkiksi suomalaiset toimittajat, Bäckman sanoo.

Bäckman kertoo motiivikseen sen, että hänen mielestään venäläisiä äitejä on kohdeltu Suomessa kaltoin. Hän vihjaa tietävänsä kymmeniä uusiakin tapauksia, joten kohut eivät välttämättä lopu. Johan Bäckman kuitenkin kiistää etsivänsä tarkoituksellisesti suomalais-venäläisiä perheongelmia.

- He ovat itse ottaneet minuun yhteyttä. Tietysti, kun olen esiintynyt näissä asioissa julkisuudessa Venäjällä ja Suomessa, niin minuun otetaan yhteyttä, kerrotaan ongelmista ja pyydetään apua.

Johan Bäckman on esiintynyt Venäjän mediassa useammallakin oppiarvolla. Usein Venäjällä kuitenkin mainitaan hänen olevan Suomen antifasistisen komitean jäsen. Bäckmanin itsensä mukaan rekisteröimättömän komitean toiminnassa on mukana parisenkymmentä aktiivia ja sillä on noin sata kannattajaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Teemu Juhola