Japanin pääministeri Naoto Kan on nimittänyt hallituksensa

Japanin uusi pääministeri Naoto Kanon nimittänyt hallituksensa. Hallituksessa on uusia mielenkiintoisia uusia kasvoja, joskin avainministerit pysyvät paikoillaan.

Ulkomaat
Japanin uusi hallinnon kehittämisen ministeri Renho.
Japanin uusi hallinnon kehittämisen ministeri Renho.Kimimasa Mayama / EPA

Naoto Kanin paikan valtiovarainministerinä perii Kanin entinen apulaisvaltiovarainministeri Yoshihiko Noda. Kuumaveriseksi luonnehdittu poliitikko on tunnettu tuhlauksen vastustaja ja talouskurin ylläpitäjä. Noda nousi maineeseen 1990-luvulla, kun hän paljasti silloisen hallituksen peitelleen HI-viruksen saastuttamiin verituotteisiin liittyvää skandaalia.

Hallinnollisten uudistusten ministeriksi nousee Renho, 42-vuotias naispuolinen TV-juontaja ja entinen valokuvamalli, joka käyttää vain yhtä nimeä. Hänet tunnetaan myös lempinimellä "Hissatsu", joka suomeksi voisi olla "Tappoisku". Nimi juontaa juurensa tiukkoihin haastatteluihin, joissa Renho grillasi valtion rahaa tuhlaavia virkamiehiä.

Ulkoministeri Katsuya Okada ja puolustusministeri Toshimi Kitazawa säilyttävät salkkunsa. Uusi hallitus vannoo virkavalansa tiistaina.

Maan entinen pääministeri Yukio Hatoyama ilmoitti viime viikolla eroavansa, kun hänen demokraattinen puolueensa näytti menettävän kannatustaan heinäkuussa pidettävien parlamentin ylähuoneen vaalien alla. Tärkein syy eroon oli Hatoyaman rikkoma vaalilupaus lakkauttaa Okinawan saarella sijatseva Yhdysvaltain lentotukikohta.

Kan on neljän vuoden sisällä jo viides pääministeri Japanissa. Edellisen hallituksen suosion romahduttivat talouskriisi ja kiista Okinawan lentotukikohdan tulevaisuudesta.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset