1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Voimakaksikkojen kuntotesti on tehty

Innokkaat ja motivoituneet Voimakaksikko -parimme ovat tehneet kuntotestin. Lue ja kuuntele tunnelmat ja katso kuvat!

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Voimakaksikko 2010
YLE

Voimakaksikkomme Liisa ja Tommi Mattila, Varpu ja Jarmo Kovero sekä Eija ja Teemu Rönkä saapuivat Kouvolan jäähallille innosta puhkuen. Edessä oli kuntotesti.

Kuntotesti koostui kolmesta osasta. Ensin tehtäisiin kävelytesti, sen jälkeen mitattaisiin kehon koostumus ja lopussa olisi vielä lihaskuntotesti.

Testi on tärkeä, sillä kesäkuun alussa pareille tehdään uusi kuntotesti, jossa selviää, mikä pareista on kohottanut kuntoaan eniten. Paras kunnonkohottaja-pari pääsee Voimakaksikon finaaliin, jossa koko Suomen parhaat parit kisailevat voitosta. Voittajallehan on luvassa 4000 euron arvoinen matkalahjakortti.

Ennen testiä jännitti

Tunnelma ennen testin alkua oli jännittynyt, mutta hyväntuulinen. Varpu Kovero vitsaili, että miehensä Jarmo luuli tulevansa Hoivakaksikko-ohjelmaan.

-Joo, luulin että luvassa on sohvalla makoilua ja muuta sen kaltaista aktiviteetta, nauroi Jarmo.

-Mutta kai tämäkin tässä menee.

Vaikka meininki oli rento, silti jokainen tunnusti, että testi jännittää. Varpulle kävelytesti oli tuttu. Hän on tehnyt sen aiemmin jo kahdesti.

-Tämä kolmas kerta jännittää jostain syystä tosi paljon!

Jarmolle kerta oli ensimmäinen.

Eija Rönkä kertoi, että häntäkin kuntotesti jännitti kovasti.

-En tiedä mikä siinä jännittää. Ehkä paineita on niin kovasti. Mutta tsemppiä löytyy, iloisella mielellä ollaan ja kuntoa on tarkoitus kohottaa, vakuutti Eija.

Hänen poikansa Teemu Rönkä kertoi harrastaneensa tänä talvena jalkapalloa, lentopalloa ja salibandya, muttei silti pidä kuntoaan hyvänä.

-Kohta nähdään mikä kuntoni oikeasti on. Viimeksi olen tehnyt kuntotestin intissä.

Myös Liisa Mattila odotti jännittyneenä minkälaiset tulokset päivän kuntotesti tuokaan.

-Mutta innolla odotan testiä. Olen tehnyt sen joskus vuosia vuosia sitten, mutten edes muista mikä silloinen tulos oli.

Tommi Mattila kertoi oman kuntonsa olevan aika huono.

-Kouluarvosanaksi annan ehkä kutosen. Mutta innostus kunnonkohotukseen on kova!

Ja sitten käveltiin!

Voimakaksikkoja opastamassa ja kuntotestiä teettämässä oli Terveysliikunnan kehittäjä Kirsi Vanhalakka Kymenlaakson Liikunta ry:stä.

-Tällä kävelytestillä mitataan aerobista kestävyyskuntoa. Kaksi kilometriä kävellään samaa reipasta vauhtia alusta loppuun. Lopussa katsotaan mikä on syke, selvitti Kirsi.

Voimakaksikot asettuivat lähtöviivalle ja Kirsin käskystä alkoi testi. Kierrettävänä oli Kouvolan jäähallin sisärata 7 kertaa.

Kuntoilijat aloittivat urakan, jokainen omaan reippaaseen tahtiinsa. Tosin Varpu ja Jarmo Kovero painoivat eteenpän vieretysten.

-Papille luvattiin aikoinaan, että yhdessä mennään ylä- ja alamäet eli yritän pysytellä Jarmon tahdissa, puuskutti Varpu.

Jarmon vauhti oli kova, mutta mies tarpoi eteenpäin pahemmin hengästymättä.

-Ihan hyvältä tuntuu.

Kävelytestin jälkeen parit näyttivät hieman väsyneiltä, mutta iloisilta. Oli aika jatkaa testausta. Seuraavana oli vuorossa kehonkoostumustesti.

”Omena on pahempi kuin päärynä”

Kehonkoostumusmittarin toiminta perustuu pieneen sähkövirtaan, joka kulkee jalkojen kautta käsiin. Mittari kertoo muun muassa ihmisen rasvaprosentin sekä sisäelinrasvan määrän.

Voimakaksikkomme kävivät vuorotellen testaamassa oman rasvamääränsä. Testin jälkeen Varpu Kovero puisteli päätään.

-Aika huolestuttavia tuloksia. Kehon rasvaprosentti on turhan korkea. Nyt vaan pitää alkaa kasvattamaan lihasta, totesi Varpu.

-Onneksi sisäelinten ympärillä olevan rasvan määrä oli suhteellisen hyvällä tasolla.

Teemu Rönkä iloitsi hyvistä lukemista, mutta Eija-äiti oli hieman huolestunut.

-Minulla on petrattavaa! Rasvaprosentti on aika korkea ja sisäelinrasvan tasoakin pitäisi saada alemmaksi.

Kirsi Vanhalakan mukaan Voimakaksikoilla rasvaprosentti ei ollut erityisen hälyttävä, mutta sisäelinrasvan määrään hän kiinnitti huomiota.

-Vasinkin miehillä lukemat olivat vähän liian korkeat. Miehillähän rasva kertyy helpommin sisäelinten ympärille, kun taas naisilla rasva tulee lantion seudulle, selvitti Kirsi.

-Naiset ovat yleensä päärynälihavia kun taas miehet ovat omenalihavia. Ja omena on tässä tapauksessa vaarallisempi kuin päärynä.

Sisäelinten ympärillä olevaa rasvaa saa parhaiten pois ravintotottumuksilla, kun taas lantion seudun rasva lähtee liikkumalla.

-Mutta liikunta ja ravinto kulkevat niin käsi kädessä, että kaikkien pitää kiinnittää huomio molempiin. Kumpaakaan ei saa unohtaa! Terveellisesti syömällä ja runsaasti liikkumalla kaikki saavat hyviä tuloksia, muistutti Kirsi.

Lihaskuntotesteissä puurrettiin

Kuntotestin viimeinen osio oli lihasten kunnon testaus. Ensin mentiin kyykkyyn – ylös, sitten tehtiin selkälihasliikkeitä, sitten vatsalihasliikkeitä ja lopuksi punnerrettiin. Kutakin liikettä tehtiin 30 sekunttia niin monta kertaa kuin ehti.

Eija Rönkä teki kyykkyyn-ylös –liikettä 16 kertaa.

-Myönnettäköön, että rankkaa oli.

Eijan poika Teemu näytti hurjaa mallia selkälihastestissä vetäisemällä liikkeen 44 kertaa. Varpu kovero katsoi vieressä ja totesi Teemun olevan varsinainen Duracell-pupu.

Vatsalihasliikkeistä ei tuntunut pitävän oikein kukaan. Liisa Mattila sanoi sen olevan pahin liike mitä tietää. Liisan tulokseksi tuli kuusi.

-Kyllä hävettää! Enhän minä ensin edes löytänyt vatsalihaksia, joilla olisin saanut itseni nostettua lattialta. Nyt on pakko alkaa treenata.

Liisa ja Tommi lupasivat toisilleen peukkua painaen, että alkavat tehdä vatsalihasliikkeitä joka ilta.

Viimeisenä liikkeenä Voimakaksikot tekivät punnerruksia.

"Kuin pitkän matkan juoksu"

Kun koko kuntotesti oli ohi, Varpu Kovero vertasi sitä pitkän matkan juoksuun.

- Ensin oli jännitystä, joka laukesi hyvin menneeseen kävelytestiin. Sen jälkeen kehonkoostumusmittauksen takia tuli masennusvaihe. Lopussa lihaskuntotestit menivät sen verran mukavasti, että mieli on positiivinen ja tästä on kiva jatkaa eteenpäin.

Kuntotestin teettäjä, terveysliikunnan kehittäjä Kirsi Vanhalakka oli päivään tyytyväinen. Varsinkin lihaskuntotestistä tuli hänen mukaansa jopa yllättävän hyviä tuloksia.

-Vatsalihakset pitäisi vielä saada yhtä hyvään kuntoon kuin mitä selkälihakset ovat. Yleensäkin suomalaisilla juuri vatsalihakset ovat aika heikossa kunnossa, kertoi Kirsi.

-On erittäin tärkeää, että keskivartalopaketti olisi kunnossa. Näin vältyttäisiin selkäongelmilta.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Maija Tuunila

Lue seuraavaksi