Olkiluoto 1 oli saada väärän polttoainenipun

Olkiluoto ykkönen on ollut vaarassa saada väärän polttoainenipun. Vahinkoa ei tapahtunut, koska virhe huomattiin ennen kuin tuoretta polttoainetta ehdittiin siirtää reaktoriin.

Kotimaa
Olkiluoto 1, OL1, vuosihuolto, polttoaineen vaihto, tuore nippu tarttujassa.
Hannu Huovila / TVO

Vuosihuollossa huomattiin, että tuoreen polttoaineen varastosta oli nostettu reaktorihallin polttoainealtaaseen 36 polttoainenippua väärästä toimituserästä. Erehdys johtui polttoaineen ylösnostomääräimessä olleesta virheestä.

Vahinkoa ei tapahtunut, koska virhe huomattiin ennen kuin tuoretta polttoainetta ehdittiin siirtää reaktoriin.

TVO on raportoinut Säteilyturvakeskukselle tapahtumasta ja ehdottanut sen turvallisuusmerkitykseksi kansainvälisellä seitsenportaisella INES-asteikolla alinta luokkaa 1.

- Mitään välittömiä turvallisuusvaikutuksia väärän nipun menemisellä ei olisi ollut. Näissä polttoaineissa, mitä oli suunniteltu sinne laitettavaksi ja mitä altaaseen tuli nostettua, niiden ero ei ole niin suuri, että sillä olisi ollut välittömiä turvallisuusvaikutuksia, Teollisuuden Voiman tuotantojohtaja Mikko Kosonen sanoo.

Virhe korjattiin kuitenkin, sillä Teollisuuden Voima oli tehnyt suunnitelmat toisen polttoaineen mukaan.

- Siinä oli kaiken kaikkiaan 36 kappaletta väärän toimituserän polttoaine-elementtejä. Jotta laitosta käytettäisiin suunnitelman mukaisesti, pitää sinne tietenkin laittaa oikeaa polttoainetta, Kosonen toteaa.

Olkiluoto 1 saadaan jälleen tuotantoon huomisen päivän aikana.

Lähteet: YLE Satakunta