1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrtit

Villiyrtit tuovat makua arkiruokiin

Näin alkukesä on villiyrttien kukoistusaikaa. Suomessa löytyy läjäpäin kasveja, jotka sopivat tavallisen ruoan sekaan. Rautapitoisen nokkosen lisäksi mm. horsmat, apilat, ratamot, voikukat ja kuusenkerkät.

Voikukka.
Liki kaikki yrtit voi kuivata tai ryöpätä ja sitä kautta pakastaa. (1:51) Kuvaus ja editointi Pasi Takkunen.

- Voi täällä on meidän maakuntakukka horsma, iloitsee Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten neuvoja Asta Asunmaa kiivetessään Seinäjoella Jouppilanvuoren rinnettä.

Horsma on kotoinen vastine parsalle. Ennen kukintaa kasvin latvus sopii käytetäväksi parsan tavoin muhennoksiin, munakkaisiin ja keittoihin. Pelkät lehdet taas maustavat salaattia kuten myöhemmin myös kukinta. Kukista voi tehdä mehuakin.

- Horsma on luonnon pommi. Siinä on paljon valkuaisaineita, karoteenia ja C-vitamiinia, vakuuttaa Asunmaa.

Apilasta ja suolaheinästä syötäväksi soveltuvat niin lehdet kuin kukatkin. Suolaheinää venäläiset käyttävät keittojen mausteena. Ratamo on tunnettu haavojen parannuskasvi, mutta lisäksi se on maukas lisä salaatteihin.

Tunnista lajit

Villiyrtit on paras kerätä kuivana ja aurinkoisena päivänä alkukesästä. Mielellään ilmavaan koriin ja niin, että joka lajille on oma lokero tai astia.

- Pitää kerätä vain niitä lajeja, joita varmasti tuntee! Se on ehdoton sääntö. Villiyrteissä ulkomuoto, eikä edes maku kerro sitä, onko kasvi myrkyllinen vai syötäväksi sopiva, muistuttaa Asunmaa.

Puista saa kerätä vain metsäomistajan luvalla

Nuorista koivun ja mustikan lehdistä saa hyvää teetä. Kuusenkerkät sopivat salaatteihin ja ne ovat hyvin C- ja A-vitamiinipitoisia. Pitää kuitenkin muistaa, että jos neulaset tai lehdet poimii elävästä puusta tai marjan varvusta siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Voikukka kelpaa syötäväksi

- Liki kaikki yrtit voi kuivata tai ryöpätä ja sitä kautta pakastaa. Ainoastaan voikukan kukka soveltuu parhaiten tuoreena, tiivistää Asunmaa.

Voikukasta kelpaa syötäväksi melkein kaikki. Kukinta sopii mausteeksi voihin, tuorejuustoihin ja rahkaan. Lehdet, joista ruoat leikataan pois, käyvät salaatteihin ja juuret keittoihin ja muhennoksiin. Pula-aikana voikukan juurta käytettiin kahvin korvikkeena.