1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talkoot

Malmin Työväentalolla elää tiivis talkoohenki

Joukko eläkeläisiä on laittanut kuntoon Malmin työväentaloa lähes parin viikon ajan. Urakka sujuu talkootyönä ja varat remonttitarvikkeisiin saatiin kaupunginosan eläkeläisten järjestämillä päivätansseilla. Valmista pitäisi olla ensi perjantaina.

talkoot
Saha laulaa työväentalon eteisessä
YLE/ Jarno Virtanen

Vitsejä satelee ja valmista syntyy, kun ahkerat eläkeläiset laittavat kuntoon kyläkeskusta. Yli 70 vuotta vanha työväentalo on nähnyt monia talkoita ja perinne elää vahvasti nykypäivänäkin. Viimeksi taloa ehostettiin viime kesänä, kun se sai pintaansa uuden, keltaisen maalin.

– Remontti on mennyt yllättävän hyvin. Porukka on pysynyt myös hyvin kasassa, niin että ollaan saatu hommat siihen malliin, että ollaan etuajassa siinä, mitä suunniteltiin aluksi, iloitsee Malmin Eläkeläisten nokkamies Erkki Mattila.

Helsingin paras tanssisali löytyy Malmilta

Yli parikymmentä talkoolaista laittaa kuntoon sisätiloja aamuseitsemästä pitkälle iltapäivään. Tähän mennessä työväentalon näyttämö on saanut uuden maalin ja kahvila on nikkaroitu katosta lattiaan sekä vessat on kunnostettu. Perinteikkään talon juhlasalin parkettia talkoolaiset kehaisevat Helsingin parhaaksi, varsinkin juuri valmistuneen hiomisen jälkeen.

– Työväentalo on todella aktiivisessa käytössä. Täällä on seitsemänä päivänä viikossa toimintaa, kuten tanssitunteja ja kuorolaulantaa. Kesällä häät sekä erilaiset muut juhlat täyttävät talon, kertoo toiminnanohjaaja Pirjo Kärnä Malmin Työväentalolta.

Pottumuusi ja halit pitävät talkoohenkeä yllä

Toukokuun lopulta lähtien talkooväen on pitänyt hyvässä ruoassa emäntäkaksikko. Talkooväki kiitteleekin emäntiä, jotka eivät ole päästäneet uhkeroitsijoita laihtumaan parin viikon aikana. Jokaisen talkoopäivän huippuhetki koetaan heti aamulla, kun tullaan töihin. Hyvistä tarjoiluista huolimatta se ei ole emäntien keittämä pannukahvi.

– Meillä on ihana halikerho. Se antaa meille kaikille voimia työhön ja se piristää kivasti päivää. Minulla on tunne, että halaukset tulevat jokaisen ihmisen sydämestä. Se ei ole mitään tekopyhää, vaan se on aitoa, suitsuttaa toiminnanohjaaja Pirjo Kärnä Malmin Työväentalolta.

Mutta lähteekö hali spontaanisti myös talkooporukan karpaaseilta?

– Aivan loistavasti! Tulee kaikille hyvä olo, nauraa Pirjo Kärnä.

Lähteet: YLE Helsinki/ Jarno Virtanen

Lue seuraavaksi