Valtiosihteeri Sailas: Mieluummin leikkauksia kuin veronkorotuksia

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas pitää menojen leikkausta veronkorotuksia parempana keinona julkisen talouden tasapainottamiseen. Hän toivoo, ettei tasapainottamiseen liittyviä ehdotuksia ammuttaisi etukäteen alas.

talous
Raimo Sailas työhuoneessaan.
Yle

Sailas katsoo, että julkisen talouden tasapainottamistehtävä on nyt vaativampi kuin 1990-luvulla.

– Tämä tulee olemaan vaativampi sen takia että meidän taloutemme kasvu jää joka tapauksessa hitaammaksi kuin silloin. Me emme saa siitä samanlaista apua julkista taloutta tasapainottamaan kuin silloin saimme.

Hän uskoo, että menojen leikkaukset ovat verojen korotuksia parempi tie, sillä veronkorotukset saattaisivat vaarantaa orastavaa talouskasvua.

Vaikka leikkaukset tai veronkorotukset ovat herkkiä asioita, Sailas toivoo, että muun muassa asuntolainojen korkojen verovähennysoikeus otetaan avoimeen tarkasteluun.

– Nyt olisi aika käydä tätä asiaa kunnolla ja vakavasti läpi. Odottelen itsekin kiinnostuneena kollegani Martti Hetemäen työryhmän raporttia tässä ennen juhannusta, jossa uskoisin tähän asiaan, ja toivonkin, otettavan kantaa.

Korkojen verovähennysoikeuden poistolla olisi vaikutusta valtion tuloihin ja asuntomarkkinoihin.

– Ennen muuta meidän asuntomarkkinoittemme tervehdyttäminen tätä edellyttää, koska nykyinen tukijärjestelmä, niin kuin tälläkin hetkellä näemme tässä pääkaupunkiseudulla, se itse asiassa nostattaa vain asuntojen hintoja. Ei se ole todellista tukea, joka tulee asunnon ostajan eduksi vaikka usein ihmiset niin kuvittelevat.

Erityisesti Sailas toivoo, etteivät poliitikot kiirehtisi tyrmäämään ehdotuksia. Esimerkiksi korkovähennysoikeuden poistoa on jo ehditty vastustaa usealta suunnalta.

– Rohkenisin toivoa poliittisilta päättäjiltä, ettei kovin paljon etukäteen ammuttaisi alas tämäntyyppisiä ehdotuksia. Ne ehtii ampua kyllä sitten myöhemminkin, jos siihen tarvetta koetaan, sanoo Sailas.

Lähteet: YLE Uutiset