Lesboäitien lasten käytös tutkittu - tulokset yllättivät

Lesboäitien lapset sopeutuvat yhteiskuntaan paremmin kuin heteroperheiden lapset. Yhdysvalloissa on tutkittu 78 lesboparin lasten elämää aina 17 vuoden ikään saakka.

terveys

Tuloksista ilmenee, että homoseksuaalisten äitien lapsilla oli vähemmän käytöshäiriöitä kuin yhdysvaltalaisilla lapsilla keskimäärin.

Tulokset yllättivät tutkijan. 25 vuotta asiaa tutkinut tohtori Nanette Gartell kertoo uutiskanava CNN:n haastattelussa odottaneensa, että lesboäitien lapset olisivat käyttäytyneet keskimäärin samalla tavoin, kuin muutkin lapset.

Gartell arvelee selityksen piilevän siinä, että lesbonaiset, jotka hankkivat lapsen keinohedelmöityksellä, ovat äiteinä keskimääräistä vanhempia, toisin sanoen kypsempiä ja elämäntavoiltaan vakaampia. Olennaista on myös, että lesboäidit ovat joutuneet vakavasti miettimään, haluavatko he lapsen. Tämänkaltainen tausta edesauttaa lapsen tulevaa hyvinvointia.

Tutkimustapana käytettiin äideille ja lapsille suunnattuja kysymyksiä, jotka olivat samoja, joita käytetään Yhdysvalloissa yleisesti lasten terveystutkimuksissa. Kysymyksiä tehtiin, kun lapsi oli 2,5, 10 ja 17 vuoden ikäinen.

Tutkimuksessa oli mukana vain homoseksuaalisten äitien lapsia. Homomiesten lasten hankinta adoption tai sijaisäitien avulla on uudempi ilmiö.

Tutkimusta rahoittivat useat seksuaalisten vähemmistöjen järjestöt. Tutkija kiistää, että rahoittajilla olisi ollut mitään osuutta tutkimuksen tuloksiin. Tutkimus on julkaistu Pediatrics-tiedelehdessä.