1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Turkuun, Turkuun! Tulethan Turkuun?

Keskiviikkona potkaistiin käyntiin Turun kulttuuripääkaupunkivuoden suuri odotus. Onnistunutta tapahtumavuotta odottaa ainakin Petra Ristola, vaikka alku ei säväyttänytkään.

Suurta kulttuuripääkaupunkivuoden kansanjuhlaa vietettiin keskiviikkoillalla Turun kauppatorilla. Olitko sinä mukana? Niin, ei ollut moni muukaan. Paikalla oli yhtä paljon ihmisiä kuin joka torstai Salossa Suvisalon iltatorin aikaan.

Torilla tarjoiltiin musiikkipitoinen iltama, josta tuli Tammerkosken sillalla -ohjelman nauhoitukset mieleen.

Lavalle kipusivat vuoron perään Tommi Läntinen, Tuula Amberla, Jorma Kääriäinen... Taitavia muusikoita kaikki, mutta kaivattu karnevaalitunnelma jäi puuttumaan. Kauko Röyhkänkin olisi pitänyt ehdottomasti esittää torilla kappaleensa Paska kaupunki, ihan vaan huumorimielessä.

- Tätä samaa vanhaa 80-luvun musiikkia, mitään kehitystä ei ole tapahtunut, kommentoi eräs torilla ollut.

- Vain Matti ja Teppo puuttuvat, sanoi toinen.

Keski-ikäinen yleisö täytti torista ehkäpä kolmasosan, mutta missä oli nuoriso? Lavalla kyllä kuultiin Daruden musiikkia, mutta jos itse Ville Virtanen olisi ollut paikalla, veikkaan, että tori olisi ollut paljon täydempi.

Keskiviikkona julkistettiin myös Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmisto. Osa odotti, että jotain aivan mielettömän suurta paljastetaan ensi vuoden osalta. Näin ei kuitenkaan käynyt. Kimmo Pohjonen, Tero Saarinen ja Kristian Smeds ovat edelleen ne suurimmat nimet. Turku 2011 -organisaatio kuitenkin painottaa, että se haluaa tuoda kulttuurin osaksi jokaisen elämää. Täytyy vain toivoa, että vuoden aikana toteutettavat 150 erilaista hanketta kiinnostaa suomalaisia ja ulkomaalaisia.

Pyrkimyksenä on myös se, että ensi vuoden jälkeen Turku muistetaan monesta asiasta ja kulttuuri jää elämään. Yksi takuuvarma tärppi ensi vuoden ohjelmissa on Kaffelin järjestämä Neitsytperunafestivaali. Jos Lammi on tunnettu pellavastaan ja Kerava valkosipulistaan, niin miksipä ei Turku perunastaan. Lounaissuomalainen varhaisperuna on kuitenkin se, jossa yhdistyy maan ja meren maku. Ja kokemus, kun vuoden ensimmäiset uudet perunat syö, on aina neitseellinen.

Kaikesta huolimatta, en ole menettänyt toivoani tulevan kulttuurivuoden suhteen. Jaksan uskoa, että vuodesta tulee pirun hyvä juttu ja jokainen löytää oman kultturipalansa.