Koe uusi yle.fi

Oikeistoliberaaleilla ja työväenpuolueella tiukka kisa Hollannissa

Oikeistoliberaalien VVD-puolue ja työväenpuolue käyvät Hollannin parlamenttivaaleissa tasaista kamppailua suurimman puolueen asemasta. Hallitsevat kristillisdemokraatit ovat puolestaan kärsimässä karvaan tappion, ja puolueen puheenjohtaja, pääministeri Jan Peter Balkende on jo ilmoittanut eroavansa.

Ulkomaat

Kun noin 96,5 prosenttia äänistä on laskettu, oikeistoliberaalit ovat saamassa 150-paikkaiseen parlamenttiin 31 ja työväenpuolue 30 paikkaa.

Liberaalien paikkamäärä olisi siten kasvamassa kymmenellä, kun taas työväenpuolue menettäisi kolme paikkaa.

VVD:n johtaja Mark Rutte sanoi puheessaan puolueen kannattajille Scheveningenissä, että VVD näyttää ensi kertaa historiassaan nousseen Hollannin suurimmaksi puolueeksi. Työväenpuolueen johtaja Job Cohen puolestaan totesi Amsterdamissa, että tilanne on jännittävä eikä lopputulosta ole vielä tulossa.

Kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi on nousemassa Geert Wildersin johtama maahanmuuttovastainen vapauspuolue. Puolueen paikkamäärä näyttää nousevan yhdeksästä peräti 24:ään, mikä on sen tähän asti paras tulos. Wilder on jo todennut, että puolue on vaalien suurin voittaja.

Hallitsevat kristillisdemokraatit ovat puolestaan kokemassa rajun vaalitappion. Puolueen paikkamäärä on liki puolittumassa 21 paikkaan. Puolueen puheenjohtaja, pääministeri Jan Peter Balkenende on ilmoittanut ottavansa vastuun heikosta vaalimenestyksestä eroavansa puoluejohdosta.

Parlamenttivaalien lopulliset tulokset julkistetaan ensi viikon tiistaina, kun myös ulkomailta tulleet äänet on saatu laskettua mukaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters