1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Lappia-talo swengaa perjantaina

Lapin sotilassoittokunta ja Norrbotten Big Bandin -kouluttajat järjestävät yhteiskonsertin Lappia talossa ensi perjantaina. Tripute to Benny Goodman -konsertin solistina on Antti Sarpila.

Kuva: YLE / Sauli Antikainen

Konsertti on osa vuosittaista koulutustilaisuutta, jossa Norrbottenin ammattilaiset saapuvat Rovaniemelle pitämään work shoppia soittokunnan soittajille.

Lappia talon konserttisarja alkoi vuonna 2008 Frank Sinatra -teemalla, jossa laulusolistina oli Sami Pitkämö. Vuonna 2009 konsertin solisteina olivat Johanna IIvanainen ja Johanna Kurkela. Molemmat konsertit olivat loppuunmyytyjä.

- Nämä konsertit osoittavat, että tämän tyyppiselle musiikille on kysyntää, konserttien järjestäjä ja kapellimestari Tapio Maunuvaara sanoo

Tämän vuoden konsertin teemana on 1930- ja 1940-lukujen swing ja Benny Goodmanin musiikki. Solistina on itseoikeutetusti klarinetisti Antti Sarpila, jota Maunuvaara pitää swing-musiikin ykkösnimenä Pohjoismaissa.

- Antti Sarpila on tällä musiikin alueella aivan häikäisevä muusikko ja klarinetisti, Maunuvaara sanoo.

NBB on entinen sotilasoittokunta

Rovaniemeläinen Tapio Maunuvaara on toiminut Norrbotten Big Bandin trumpetistina vuodesta 1990. Tänä aikana hän on järjestänyt kymmeniä konsertteja ja koulutustilaisuuksia Pohjois-Suomessa, joissa NBB:n soittajat ovat vahvistaneet paikallisia orkestereita.

Luleåssa kotipaikaa pitävä Norbotten Big Band on entinen sotilassoittokunta, jonka tehtäviin kuului sotilasmusiikin esittämisen lisäksi muun muassa vuosittainen esiintyminen Ruotsin kuninkaallisille. 1980-luvun puolivälin jälkeen orkesterin toimintaa lähdettiin hitaasti muuttamaan kohti laajempaa kuulijakuntaa alueorkesterina ja repertuaariin tuli sotilasmusiikin lisäksi enemmän Big Band-musiikkia.

Vuonna 1991 sotilasmusiikki sai väistyä ja Norbotten Big Bandista tehtiin ammatti big band, joka on esiintynyt lukuisten maailman luokan jazzmuusikoiden kanssa, kuten Toots Thielemans, Maria Schneider, Joe Lovano, Randy Brecker, Peter Erskine, Georgie Fame, Nils Landgren ja Viktoria Tolstoy.

Viimeisin levytys 'The Avatar Sessions' on viime vuodelta. Levyn sävellykset ovat NBB:n pitkäaikaisen kapellimestarin Tim Hagansin käsialaa ja levyllä vierailevat muun muassa Randy Brecker ja Peter Erskine.