1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rusko

Kirkkoherrasta ja tanskantaitajasta Voimakaksikko

Ruskolaiset Anu ja Pasi Salminen on valittu Varsinais-Suomen Voimakaksikkovoittajaksi. Pari päihitti muut kaksi paria kokonaisvaltaisella kunnonkohotuksella. Pariskunta edustaa maakuntaa elokuussa työpaikkaliikunnan festivaaleilla Helsingissä.

Voittajien Pasi ja Anu Salmisen on helppo hymyillä. Kuva: YLE / Tarja Hiltunen

Anu on 43-vuotias kääntäjä-tulkki ja Pasi 48-vuotias Ruskon seurakunnan kirkkoherra. Anun kielivalikoimaan kuuluvat tanska, ranska ja englanti. Lähinnä hän kääntää suomeksi teknistä kieltä, mutta työtä riittää myös mm. tv-mainoksissa sekä lauta- ja konsolipeleissä.

Tanskan kielen Anu oppi, kun perhe vietti Pasin siirtolaispapin työn takia neljä vuotta Tanskassa.

Pasi tunnetaan myös Viis Papeista -yhtyeestä, joka viimeksi keväällä kiersi Väli-Amerikassa. El Salvadorista löytyy Ruskon seurakunnan ystävyysseurakunta.

24 vuotta naimisissa ollut pari iloitsee ennen kaikkea yhteisestä liikunnasta.

- Lapset ovat jo niin isoja, että olemme päässeet kaksistaan liikkumaan. Käymme pyöräilemässä ja koiran kanssa lenkillä.

Lapset tsemppaavat

Salmiset kiittelevät perheen lasten kannustusta. Lapsia on neljä, 10-vuotias Aatami, 15-vuotias Mirjami, 17-vuotias Nestori ja varusmiespalvelustaan suorittava 20-vuotias Pietari.

- Lapset ovat mukana liikkumassa ja he myös huomauttavat heti, jos suuhun eksyy liikaa herkkuja.

Kaikki lapset harrastavat liikuntaa jalkapallosta vapaaotteluun.

Liikuntaa työn ohessa

Anu työskentelee kääntäjäyrityksensä lisäksi matkaoppaana Turun kaupungilla. Pääasiassa hän opastaa Kakolaan tulevia vieraita. Talvi on mennyt suomalaisia turisteja opastaessa, kesä tuo tullessan vieraskieliset turistit.

- Opaskierros on pituudeltaan 2,5 kilometriä ja siihen mahtuu 500 porrasta, joten kuntoiltua tulee kuin huomaamatta työn ohessa, nauraa Anu.

Iltasyöminen pois

Voittajapari ei lähtenyt muuttamaan ruokavaliotaan radikaalisti.

- Lautanen on lähinnä täydentynyt kasvisruoilla ja hedelmillä. Olen myös tietoisesti vähentänyt iltasyömistä, kertoo Anu.

Uusi laji kesällä

Anu ja Pasi opettelevat kesän aikana uuden liikuntalajin, jonka he opettavat muiden maakuntien Voimakaksikkopareille elokuussa Helsingissä järjestettävillä Työpaikkaliikunnan festivaaleilla.

Kesän aikana jatkuu myös liikuntamuotoihin tutustuminen. Pariskunta pääsee testaamaan tanssitaitojaan juhannuksen tienoilla.

Muut parit YLE Turun Radion Voimakaksikkokisassa olivat äiti ja tytär Marja Iivonen ja Katariina Tamminen sekä ystävykset Ilse Reinholdt ja Outi Kaarela.