Hyppää sisältöön

Vexi Salmi lahjoitti taidekokoelmansa Hämeenlinnan Taidemuseolle

Sanoittaja ja taidekeräilijä Vexi Salmi on lahjoittanut mittavan taidekokoelmansa Hämeenlinnan Taidemuseolle. Teoksia on noin 500, niistä osa on ollut talletettuna taidemuseolla jo aiemmin.

Kaupunginjohtaja Tapani Hellsten kiittää Hämeenlinnan puolesta taidelahjoittaja Vexi Salmea Kuva: YLE / Kari Mustonen

Vexi Salmen ja Katri Wanner-Salmen nykytaiteen kokoelmassa on yli 500 teosta, ja kokoelma kasvaa edelleen. Kokoelma sisältää niin grafiikkaa, piirustuksia, valokuvataidetta kuin veistoksiakin. Näistä vajaat 300 teosta on ollut talletettuna Hämeenlinnassa. Lahjoitus sisältää taidekokoelman, taidekirjaston sekä etikettikokoelman.

Intohimoinen keräilijä

Vexi Salmi aloitti intohimoisen taidekeräilyn reilusti yli 20 vuotta sitten vuonna 1984, mutta lähes ammattilaisen otetta kuvataiteisiin hänellä on ollut aina. Vexi Salmen lahjoittamassa kokelmassa on töitä mm. Juhani Harrilta. Tapani Raittilalta, Kain Tapperilta ja Wiggo Wallensköldiltä.

- En ole koskaan edes miettinyt mikä missäkin työssä vetää, joku vain sanoo että osta minut. Vaikka kuinka olisin päättänyt monta kertaa, että nyt ei ole varaa, nyt en osta, niin työ vaan vetää puoleensa. Sitten ruvetaan hankkimaan jostakin rahaa, sanoo Vexi Salmi.

- Kyllä tästä kokoelmasta näkee, että hän on taiteen asiantuntija. Hän tuntee taidehistoriansa, kuvailee lahjoituskokoelmaa Hämeenlinnan Taidemuseon johtaja Taina Lammassaari.

Rosoisuus puhuttelee

- Minua kiinnostaa rosoisuus paitsi taiteessa, niin kaikessa elämässä ja itsessäni. Vanhana katupoikana en minä osaa olla siloiteltu. Elämä ei ole sileätä, luonnehtii Vexi Salmi lahjoitettua kokoelmaa.

Monet teoksista pohdiskelevat olemassaoloa, varjona joissakin on myös kuoleman teema luurankoineen tai pääkalloineen. Niiden kanssa vuorottelevat leikillisyys ja huumori. Kokoelmalla leimallista on monikerroksellisuus ja yllätyksellisyys.

Uutta on vielä tulossa

Vexi Salmi tulee edelleen kartuttamaan kokoelmaa. Taidemuseo järjestää uusista hankinnoista pienoisnäyttelyn elokuusta alkaen. Horisontissa uusia hankintoja -näyttely juhlistaa lahjoitusta 8.6.2010-6.2.2011. Viimeisimpiä hankintoja on Suomessa huomiota herättänyt ruotsalaisen Ernst Billgrenin versio Schjerfbeckin Toipilaasta, jossa haitilainen maanjärsityksen uhri kysyy myötätunnon ja auttamishalun rajoja.

Vexi Salmen taidekokoelman teoksia oli ensi kerran yleisölle esillä Hämeenlinnan Taidemuseossa vuonna 2005 näyttelyssä Intohimona taide.

Vexi Salmi syntyi, eli nuoruutensa ja kävi koulunsa Hämeenlinnassa.