1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. monni

Vanajavesikeskuksen maskotti on sininen monni

Syntyvaiheessa oleva Vanajavesikeskus esittäytyi Hämeenlinnassa Vanajavesi-illassa. Vanajaveden puolesta työnsä aloittavan pysyvän keskuksen tunnus on tarunomainen ja kadonnut vesistön jättikala.

monni
Maakuntajohtaja Juhani Honka on paljastanut Vanajavesikeskuksen maskotin ja symbolin, sinisen monnin.
Maakuntajohtajana joutuu moneksi. Hämeen Liiton jättävä maakuntajohtaja Juhani Honka paljasti kesällä Vanajavesikeskuksen maskotin ja symbolin, sinisen monnin.Yle / Markku Karvonen

Vanajavedestä sukupuuttoon kuollut monni saattoi kasvaa kolmenkin metrin mittaiseksi. Tarinoissa satojen kilojen kaloja vedettiin maihin härkävaljakon voimin. Monnia eli säkiää sekä pyydettiin että pelättiin. Vanajaveden vesistön viimeinen tiedetty monni jäi pyydykseen Janakkalassa vuonna 1866.

Hämeen ELY-keskuksen kalatalousjohtaja Jukka Muhonen sanoo, että monni saattaa joskus palatakin Vanajaveteen, mutta aika ei ole vielä. Alkuperäinen Hämeen monni on kuollut sukupuuttoon, eikä eteläisten lajien istuttaminen Suomen viileisiin vesiin ole tuntunut kalataloudellisesti järkevältä. Monni jäisi Vanajavedessä hiukan kitukasvuiseksi.

Yksi Vanajavesikeskuksen isistä on Kanta-Hämeen maakuntajohtaja Juhani Honka, joka on esittänyt ravinteista ja rehevöitymisestä kärsivän Vanajaveden kunnostuksen nostamista maakunnan yhteishankkeeksi. Hän sanoo keskuksen olevan hyvässä myötätuulessa. Vesistöalueen kunnat ovat sitoutuneet keskukseen yhdellä eurolla asukasta kohden, mukaan on tulossa muitakin maakunnan kuntia ja toimijoita.

Maakuntajohtaja on vesiasiantuntijoita opitimistisempi, tai ainakin odottavampi, tulosten suhteen. Kun epäilijät povaavat Vanajaveden kunnon kohenevan hyväksi noin 15 vuodessa, Honka toivoo Vanajaveden olevan hyvälaatuinen vesistö jo EU:n tavoitevuonna viiden vuoden kuluttua. Vanajavesi voi olla yksi Kanta-Hämeen vetovoimatekijöistä. Tällä hetkellä vesireitin kuntoluokitus on pääosin kohtalainen, osin vain välttävä.

Ranta-asukas Matti Erkamo suree etenkin rehevöitymisen mukanaan tuomaa leväongelmaa. Se pilaa uimavedet ja rajoittaa virkistyskäyttöä. Hän epäilee, että varsinaiset Vanajaveden kunnat eivät vesistön ongelmaa ratkaise. Korjaustoimien pitäisi ulottua Vanajaveden alkulähteille ja koko eteläiseen Hiidenjokeen laskevalle reitille.

Perustamishankkeessa Vanajavesikeskus sanoo hoitavansa vesiä ja kulttuurimaisemaa sekä virkistävänsä elinkeinoelämää. Kunnossa olevat järvet ja joet ovat maakunnan voimavara. Tarkoitus on ulottaa suojelutoimet koko vesireitille ja laajalle valuma-alueelle.

Lähteet: YLE Häme / Markku Karvonen

Lue seuraavaksi