1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mahnala, Hämeenkyrö

Vanhemmat pelkäävät Mahnalan koulun puolesta

Hämeenkyrössä uudet päiväkoti- ja koulusuunnitelmat herättävät huolta lasten vanhempien keskuudessa. Mahnalan ympäristökoulun oppilaiden vanhemmat pelkäävät koulun tulevaisuuden puolesta. Koulun ykkös- ja kakkosluokkia kaavaillaan siirrettäväksi uuteen varhaiskasvatusyksikköön yhdessä päiväkodin kanssa.

Kuva: YLE / Petri Aaltonen

Hämeenkyrön kunnanjohtaja Kari Häkämies avasi aamupäivällä lypsykarjanäyttelyn Osaran koulutilalla. Häkämies on johtanut virkamiestyöryhmää, joka valmisteli kunnan päivähoidon uudistusta.

Työryhmä ehdottaa raportissaan uuden, yli sadan lapsen varhaiskasvatusyksikön rakentamista kunnan itäiselle alueelle eli Tampereen suuntaan. Häkämiehen mukaan suuren yksikön perustamiselle on taloudelliset syynsä.

- Silloin kun on suurempi yksikkö, varhaiskasvatusta pystytään toteuttamaan halvemmalla. Lisäksi jos rakennetaan oikeaan paikkaan suuri yksikkö, se palvelee mahdollisimman suurta aluetta.

- Tätä ei rakenneta yhtä aluetta varten vaan palvelemaan niitä perheitä, jotka käyvät Tampereen suunnassa Hämeenkyröstä töissä, Häkämies kertoo.

Suunnitelmassa ehdotetaan, että uuden päiväkodin yhteyteen tulisivat myös Mahnalan koulun ykkös- ja kakkosluokat.

Alasajoa pelätään

Ympäristökasvatukseen erikoistunut Mahnalan koulu on pitkään kärsinyt tilaongelmista, koska oppilasmäärä on lisääntynyt nopeasti. Kahden alimmaisen luokan siirtäminen uuteen yksikköön olisi kuitenkin väärä ratkaisu, sanoo Mahnalan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Anne Hannula.

- Kyllähän se aika lailla tietää tämän Mahnalan ympäristökoulun alasajoa. Tämähän on valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnettu ympäristökoulun yksikkö.

- Vanhemmat ovat huolestuneena ottaneet minuun yhteyttä, että mitä tämä tarkoittaa. Varsinkin rivikansalaiset, jotka lukevat lehdestä näitä tietoja, joita lehdessä kerrotaan faktoina. Mielestäni tämä asia on vähän väärinpäin mennyt eteenpäin, Hannula harmittelee.

Esitys lähtee nyt lausuntokierrokselle lautakuntiin. Kunnanhallituksen ja valtuuston käsittelyyn se tulee todennäköisesti syksyllä.

Kari Häkämies on toiminut Hämeenkyrön kunnanjohtajana vasta alle vuoden. Tämä ei ole kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun hän joutuu tiukan arvostelun kohteeksi. Jo aiemmin erilaiset säästötoimet ovat ajaneet kunnanjohtajan törmäyskurssille kuntalaisten kanssa.