Kiinteistöliitto puolustaa asuntolainojen korkovähennystä

Asuntolainojen korkovähennysoikeus on syytä säilyttää, katsoo Kiinteistöliitto. Toimitusjohtaja Harri Hiltunen ehdottaa, että jatkossa vähennysoikeuden voisi sitoa asunnon energiatehokkuuteen. Se kannustaisi suomalaisia parantamaan vanhojen asuntojen energiatehokkuutta.

Kotimaa

Tulevaisuudessa asuntolainan korkovähennyksen määrän voisi porrastaa asunnon energialuokituksen mukaan, kirjoittaa Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Hiltunen kannanotossaan.

Se tekisi energiatehokkaammista asunnoista ostajalle houkuttelevampia. Samalla Kiinteistöliitto poistaisi osan valtion maksamista suorista remonttituista ja korkotukilainoista.

”Vähennysoikeus ei nosta hintoja”

Kiinteistöliitto torjuu Raimo Sailaksen näkemyksen siitä, että korkovähennysoikeus olisi korottanut asuntojen hintoja. Asuntojen hinnat ovat heilahdelleet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, vaikka vähennysjärjestelmä on pysynyt pitkälti samana, liitto muistuttaa.

Kiinteistöliiton mukaan se osoittaa, että asuntojen hintakehitykseen vaikuttavat vähennysoikeutta enemmän esimerkiksi asuntorakentamisen puutteet sekä tarjontaa suurempi kysyntä.

Liitto vaatii punnitsemaan vähennysoikeuden mahdollista poistamista tarkoin, sillä esimerkiksi nykyisellään kysymys koskettaa suoraan 1,2 miljoonan asuntovelallisen arkea.

Lähteet: YLE Uutiset