1. yle.fi
  2. Uutiset

BKT laski alkuvuonna 0,4 prosenttia - vienti ei vedä

Suomen bruttokansantuote supistui tammi-maaliskuussa 0,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 0,8 prosenttia alkuvuodesta 2009. Talous ei ole lähtenyt nousuun, vaan taantuma jatkuu, koska tavaravienti ei vedä.

talous

Tilastokeskuksen mukaan viime vuoden viimeisen neljänneksen bruttokansantuotteen muutos on tarkentunut -0,2 prosenttiin edellisestä neljänneksestä ja -5,2 prosenttiin vuoden 2008 vastaavasta ajasta.

Tutkija Hannu Kaseva Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta sanoo, että Suomen talous ei heikon viennin takia ole kääntynyt nousuun odotetusti. Vuoden ensimmäisestä neljänneksestä odotettiin hänen mukaansa jo selvästi paljon parempaa kuin mitä Tilastokeskuksen tuoreet lukemat osoittavat.

- Talous on laahannut nollatasolla jo viisi neljännestä, tutkija toteaa. Hänen mukaansa vientilukemat ovat huolestuttavat ja tilanne on edelleen lamaan verrattava taantuma.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan tämän vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä odotettiin lievää nousua.

- Ongelma on tavaravienti, 3,5 prosentin pudotus on järkyttävä, tutkija Kaseva sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan koko vienti väheni alkuvuonna 11 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 2,2 prosenttia vuodentakaisesta, joskin vertailua vaikeuttaa risteilyalustoimitus lokakuussa 2009. Tuonti supistui viime vuoden loka-joulukuusta 2,7 prosenttia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi