Aamun kirjan suositukset kesälukemiseksi

Aamun kirjan keväällä esitellyistä kirjoista löytyi helposti monta suosikkia kesälukemiseksi. Kirjallisuustoimittajamme Seppo Puttonen valitsi seitsemän kirjaa kevään uutuuksista ja kolme klassikkoa, jotka kannattaisi lukea kesällä.

Seppo Puttonen Aamu-tv:n studiossa.
Seppo Puttonen valitsi kevään parhaat uutuudet ja muutaman klassikon kesälomalukemiseksi.

Anja Snellman: Parvekejumalat - Romaani tyttöjen oikeudesta kasvaa rauhassa aikuisiksi.

Kirjailija Anja Snellman on jälleen tarttunut rohkeasti herkkään aiheeseen. Tyttönä ja naisena olemisen vaarallisuus on tässäkin yhtenä teemana. Tätä Snellman pohtii monikulttuurisuuden kautta.

Anis on Suomessa asuva somalitaustainen tyttö ja Alla-Zahra on kantasuomalainen muslimiksi kääntynyt. Anis pyrkii omasta ahtaasta elinpiiristään kohti vapautta ja Alla-Zahra kärsii liiallisesta vapaudesta ja kuvittelee saavansa turvaa ankarasta islamilaisuudesta.

Vaikka Parvekejumalat -romaani kuvaa ankaraa islamilaisuutta, Snellman onnistuu laajentamaan pohdiskeluaan yleisemminkin ahtaisiin uskonnollisiin yhteisöihin. Yhdeksi tärkeimmistä aiheista nousee yksilön vapaus, ja erityisesti naisen vapautuminen. Romaani kysyy, mikä naisen ruumiissa on niin vaarallista, että sitä pitää peittää ja sitä pitää silpoa. Toisaalta vapautuuko länsimainen nainen rakennekynsien, hampaiden valkaisun ja ryppyruiskeiden kautta?

Anja Snellman on kirjoittanut koskettavan ja tärkeän romaanin tyttöjen oikeudesta kasvaa rauhassa aikuisiksi.

Klassikot:

Risto Rasa: Tuhat purjetta

Seppo Puttosen mielestä kesä on aina liittynyt Risto Rasaan, koska hänen luontolyriikkansa on kaunista runoutta. Puttonen ihmetteleekin, miksi tämän päivän luontointoilijat eivät ole löytäneet Rasan runoutta. 1970-luvulla, kun olisi pitänyt olla kantaaottava, niin Rasa tuli teilatuksi, koska hän kirjoitti vain luontoaiheisia runoja.

Aaro Hellaakoski: Valitut runot - luontolyriikkaa - On astetta isompaa klassikkorunoutta.

Gustave Flaubert: Rouva Bovary

Kaikille puumanaisille Puttonen suosittelee tätä kirjaa, jos vaikka jalkapallon MM-kisojen aikaan oma sohvalla löhöävä mies alkaa kypsyttämään. Kirja on sytytysherkkää kirjallisuutta.

Dennis Dinerot: Fatalisti

Tätä kirjaa Puttonen kuvailee hauskaksi, hersyväksi kirjaksi 1700-luvulta. Se herättää ajatuksia siitä, mikä on ennaltamäärättyä ja mikä osuus on sattumalla.