1. yle.fi
  2. Uutiset

Balkenende jättää kristillisdemokraattien johdon

Hollannin pääministeri Jan Peter Balkenende eroaa kristillisdemokraattisen puolueensa johdosta vaalitappion vuoksi. Puolue on menettämässä liki puolet parlamenttipaikoistaan. Suurimmaksi puolueeksi on nousemassa oikeistoliberaalien VVD. Kristillisdemokraattisen puolueen ohittavat myös työväenpuolue ja paikkamääränsä yli tuplaava äärioikeisto.

Ulkomaat
Hollannin pääministeri Jan Peter Balkenende ilmoitti eroavansa tehtävistään 9.6.2010.
Ed Oudenaarden / EPA

Kun 98 prosenttia äänistä oli laskettu, Balkenenden kristillisdemokraatit olivat saamassa vain 21 parlamentin 150 paikasta.

Balkenende ilmoitti jo ovensuukyselyjen tulosten selvittyä ottavansa täyden vastuun huonosta menestyksestä ja eroavansa välittömästi. Puoluejohdon lisäksi hän jättää myös paikkansa parlamentissa.

Oikeistoliberaaleista on tulossa parlamentin suurin puolue 31 edustajalla. Niukasti kakkoseksi jäänee työväenpuolue 30 paikalla. Liberaalien paikkamäärä olisi kasvamassa kymmenellä, kun taas työväenpuolue menettäisi kolme paikkaa.

Suurimmaksi vaalivoittajaksi on nousemassa Geert Wildersin johtama islaminvastainen äärioikeistolainen vapauspuolue, joka on nostamassa paikkamääränsä yhdeksästä 24:ään. Wilders ilmoitti torstaina, että he haluavat hallitukseen.

Oikeistoliberaalien johtaja Mark Rutte sanoi ennen vaaleja, etteivät he sulje pois mitään puoluetta hallituskumppanina. Rutte on asettanut tavoitteeksi, että uusi hallitus olisi muodostettu 1. heinäkuuta.

Parlamenttivaalien lopulliset tulokset julkistetaan ensi viikon tiistaina, kun myös ulkomailta tulleet äänet on saatu laskettua mukaan.

Jan Peter Balkenenden kahdeksan vuotta vallassa ollut hallitus kaatui keväällä kiistaan siitä, tulisiko hollantilaisjoukot vetää pois Afganistanista. Balkenende toimii virkaa tekevänä pääministerinä, kunnes uusi hallitus saadaan koottua.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi