1. yle.fi
  2. Uutiset

Hollantiin povataan hankalia hallitusneuvotteluja

Hollannissa oikeistoliberaalien VVD-puolue on aloittanut epäviralliset hallitusneuvottelut noustuaan parlamenttivaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Edessä lienee kuitenkin hankala työ, koska vaalitulos ei tuottanut yhtään itsestään selvää koalitiota.

Ulkomaat
Mark Rutten
Reuters

Mark Rutten johtamat oikeistoliberaalit nousivat vaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Kun 99,5 prosenttia äänistä oli laskettu, puolueen paikkamäärä oli kasvamassa kymmenellä 31 paikkaan 150-paikkaisessa parlamentissa.

Hallitusneuvotteluista ennakoidaan sotkuisia ja jopa viikkokausia kestäviä, sillä puoluekenttä ei ole koskaan aiemmin ollut näin pirstoutunut. Liberaaleilla on myös suuria erimielisyyksiä muiden puolueiden kanssa - puolue ajaa esimerkiksi kaikkein suurimpia leikkauksia julkisiin menoihin. Myös uudesta hallituksesta saattaisi näin tulla lyhytikäinen.

Ennen vaaleja Mark Rutte sanoi, etteivät he sulje pois mitään puoluetta hallituskumppanina. Hän on asettanut tavoitteeksi, että uusi hallitus olisi muodostettu 1. heinäkuuta.

Toliseksi suurin puolue on työväenpuolue 30 paikallaan ja kolmanneksi suurin paikkamääränsä yli tuplannut muukalaisvastainen Geert Wildersin Vapauspuolue. Sillä on parlamentissa 24 paikkaa aiemman yhdeksän sijaan. Wilders ilmoitti torstaina, että puolue haluaa hallitukseen.

Kristillisdemokraattinen puolue sen sijaan menetti liki puolet parlamenttipaikoistaan romahtaen 41:stä 21:een paikkaan. Pääministeri Jan Peter Balkenende on ilmoittanut ottavansa vastuun vaalitappiosta ja eroavansa puolueen johdosta. Puoluejohdon lisäksi hän jättää myös paikkansa parlamentissa.

Parlamenttivaalien lopulliset tulokset julkistetaan ensi viikon tiistaina, kun myös ulkomailta tulleet äänet on saatu laskettua mukaan.

Jan Peter Balkenenden kahdeksan vuotta vallassa ollut hallitus kaatui keväällä kiistaan siitä, tulisiko hollantilaisjoukot vetää pois Afganistanista. Balkenende toimii virkaa tekevänä pääministerinä, kunnes uusi hallitus saadaan koottua.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi