1. yle.fi
  2. Uutiset

Janita Pitkänen on cosplay-harrastaja

Savonlinnalainen Janita Pitkänen suuntaa Lahteen ja pukeutuu tummanpuhuvan hovimestarin rooliasuun. Hän on cosplay-harrastaja. Japanilaisen populaarikulttuurin harrastajat kokoontuvat kahden päivän ajaksi Sibeliustalolle.

viihde
Janita Pitkänen Grell-rooliasussaYLE/ Tuija Veirto

Puutarhanhoitoa harrastava, moottorisahaa kanniskeleva ja pensaista pääkalloja muotoileva Grell Sutcliff on tällä hetkellä yksi 16-vuotiaan Janita Pitkäsen suosikkihahmoista.

- Olen harrastanut cosplayta neljän vuoden ajan ja Grellin lisäksi minulla on tällä hetkellä toinenkin suosikki, minihameinen merirosvoaluksen navigaattori Nami. Tykkään vaihtaa anime-hahmoa aina conin (harrastajatapaaminen) mukaan.

Peruukkeja Janitalla on kaappi täynnä.

- Muutaman peruukeista olen tilannut Japanista. Asut on hankittu Suomesta, tavallisista kaupoista ja kirpputoreilta ja muokattu sen jälkeen sopiviksi. Ensimmäisen hahmoni valkoisen kaavun tein kokonaan itse.

Vanhemmat ovat suhtautuneet Janitan harrastukseeni maltillisesti.

- He tukevat tätä ja kuljettelevat ympäri Suomen harrastajatapahtumiin.

Pokemonista kaikki alkoi

Japanilaisiksi sarjakuva-, peli- tai elokuvahahmoiksi pukeutuvia cosplayn harrastajia löytyy Suomesta moninainen joukko.

Janitan cosplay-harrastuksen juuret ovat lapsuuden tv-sarjoissa, mm. Pokemonissa.

- Isompana luin suomenkielistä mangaa, innostuin ja aloin tutkia aihetta netin kautta. Kavereitteni kanssa olemme olleet järjestämässä pienimuotoista cosplay- tapahtumaa Savonlinnaankin.

Lahdessa valvotaan yön yli

Lahden Desucon -tapahtumalta Janita odottaa paljon ja pitää ohjelmaa kiinnostavana.

- Tapahtuma on käsitykseni mukaan varsin iso, vaikka ei aivan Animeconin (Suomen suurimman anime- ja mangatapahtuman) luokkaa.

Sibeliustalolla järjestettävä tapahtuma on ympärivuorokautinen.

- Ohjelma on kiinnostava, sanoo Janita, joka aikoo tosin poimia vain päiväohjelman puolelta parhaat palat.

Rakkaudesta Japaniin

Cosplayssa 16-vuotiasta miellyttää se, että voi pukeutua erilaisiin roolihahmoihin ja vaihtaa välillä vaikka sukupuolta.

- Monet cosplay-harrastajat fanittavat Japania laajemminkin: seuraavat muotia, laittavat ruokaa ja kuuntelevat J-rockia tai poppia.

Japanin matkasta Janita ei haaveile vaan kertoo Suomen ympyröiden riittävän harrastukseensa hyvin.

- Tällä hetkellä tuntuu, että harrastan cosplayta vielä pitkään. Toisaalta eihän sitä tiedä, mitä joskus kolmikymppisenä elämässä tapahtuu ja mitä silloin ajattelee.

Lähteet: YLE Lahti / Tuija Veirto

Lue seuraavaksi