Vesiosuuskunta Itämeren asialla

Suomen suurimpiin vesiosuuskuntiin kuuluva Kustavin Kaurissalon vesiosuuskunta aloittaa vedenjakelun lauantaina. Tuolloin kaksikymmentä ensimmäistä kiinteistöä saa vettä. Jätevedet johdetaan Uudenkaupungin puhdistamolle, kun Kustavin ja Uudenkaupungin välinen siirtoviemäri valmistuu.

vesihuolto
Kustavin Kaurissalon vesisouuskunta tuo vettä saaristoon.
Kustavin Kaurissalon vesisouuskunta tuo vettä saaristoon.YLE / Minna Rosvall

Vesiosuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Jukka Ikuli ihmettelee, miksi valtio tai kunta eivät ole tukeneet hanketta. Tuki on evätty, koska alueella on niin paljon kesämökkejä. Ikulin mielestä juuri ranta-asukkaiden jätevesistä huolehtiminen on ympäristönsuojelua.

- Jokainen saaristossa asuva tietää, millainen vaiva veden hankkimisessa on. Kustavin jokaisen auton perälaatikossa on vesikannu. Nyt se kannu jää pois. Me olemme kaikki myös avoimesti murheissamme Itämeren tilasta. Sen takia vähän ihmetyttää, että tällä perusteella meiltä hylätään avustukset. Teemme Itämeren suojelua. Siitä poliitikot ainakin puhuvat. Tässä olisi hyvä tilaisuus osallistua - voisin antaa tilinumeron, ehdottaa Ikuli.

Vettä tulee jo

Raila Väkevän ja Hemmo Östermanin huvila on ensimmäisten vedensaajien joukossa. Kaivinkone toi vesi- ja viemärijohtoja perjantaina rantaan. Paikalla oli myös sukeltaja, joka varmisti, että putki on kunnossa.

- Kyllä jo vähän kokeiltiin, että vettä tulee jo, naurahtaa Raila Väkevä.

Koska vesiosuuskunta ei saanut tukea kunnalta eikä valtiolta, urakka tulee kunkin osakkaan kontolle. Yhteensä vesi ja viemäriputket maksavat vähän yli 10 000 euroa. Raili Väkevä on valmis maksamaan puhtaasta vedestä ja jätehuollosta.

- Kyllähän se maksaa, mutta jos kaivaisimme jotkut pöntöt tuonne maahan, kyllä sekin tulee maksamaan. Tämä on vaivatonta. Helppoudesta maksaa mielellään jotain.

Vieläkin voi ilmoittautua mukaan

Vesiosuuskunnan suunnittelu alkoi kolme vuotta sitten ja hankkeen kokonaiskustannusarvio on 5,6 miljoonaa. Alueella on yli 1200 kiinteistöä, joista vesiosuuskunta uskoo saavansa mukaan puolet. Vesi- ja viemärijohdot on otettava samalla kertaa. Jukka Ikuli kertoo, että jätevesiputken asentaminen myöhemmin on hankalaa.

- Jos liittymä on vielä tekemättä, voimme muuttaa suunnitelmaa. Nyt pelkän vesijohdon tilaajilla olisi vielä tilaisuus pohtia jätevesiasioita uudelleen. Tämä on paineverkosto, sitä ei voi kuormittaa liikaa. Jälkiliittyminen vaikka viiden vuoden päästä saattaa olla mahdotonta, kertoo Ikuli.

Vesijohdot luikertelevat maalla ja meressä

Työmaan valvoja Matti Arvonen kertoo, että urakka on sujunut hyvin. Putkea menee määrällisesti paljon - yhteensä 120 kilometriä. Mereen putkea tulee noin sata kilometriä. Ne on asennettava usein merenpohjaan, sillä maastossa on paljon kalliosaaria.

- Putki on oltava merenpohjassa puolentoista metrin syvyydessä, jotta veneet eivät aja niihin. Putkia kaivetaan myös rantoihin maan puolelle. Teemme ympärivuotista vesijohtoa. On jokaisen käyttäjän päätettävissä, käyttääkö vettä läpi vuoden, kertoo Arvonen.

Maanomistajatkin ovat suhtautuneet Arvosen mukaan melko hyvin hankkeeseen.

- Ne maanomistajat, jotka eivät ota itse vettä, eivät aina ymmärrä meitä. Keskustelemalla on yleensä selvitty ja lupa on saatu. Ympäristölautakunnasta ei ole tarvinnut vielä lupaa hakea kuin kerran eli viime syksynä oman kahdentoista vuoden urani aikana.

Lähteet: YLE Turku / Minna Rosvall