1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä jäädyttää ohjussopimuksen Iranin kanssa

Venäjä jäädyttää sopimuksen S-300-ohjusjärjestelmien myymisestä Iranille. Venäjän pääministerin Vladimir Putinin mukaan ohjusten toimittaminen rikkoisi YK:n Iranille asettamia uusia pakotteita.

Ulkomaat

Venäjä sopi S-300-ohjusten myymisestä Iranille useita vuosia sitten, mutta ei ole vielä toimittanut aseita. Yhdysvallat ja Israel ovat vaatineet Venäjää luopumaan kaupasta.

YK:n keskiviikkona langettamat uudet pakotteet tiukentavat Iranin asesaartoa ja kieltävät muun muassa Irania hankkimasta ohjuksia. Lisäksi turvallisuusneuvosto määräsi pakotteita 40 yritykselle, joilla epäillään olevan yhteyksiä Iranin ydinohjelmaan.

Ahmadinejad: Pakotteet eivät vaikuta ydinohjelmaan

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad on arvostellut jyrkästi YK:n langettamia pakotteita. Perjantaina Shanghain maailmannäyttelyssä puhunut Ahmadinejad moittii YK:n turvallisuusneuvostoa "Yhdysvaltain johtamaksi diktatuurin työkaluksi".

Osansa arvostelusta sai myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, jotta Ahmadinejad syyttää "suuresta erehdyksestä".

- Pian hän [Obama] ymmärtää tehneensä virheen. Hän on torjunut mahdollisuuden hyviin väleihin Iranin kansan kanssa, Ahmadinejad uhosi.

"Iranilla ydinase 1 - 3 vuodessa"

Yhdysvaltain puolustusministeri Robert Gates arvioi perjantaina, että Iran pystyy kehittämään ydinaseen 1 - 3 vuoden kuluessa.

Gatesin mukaan muodostaakseen todellisen sotilaallisen uhan, Iran tarvitsee myös toimivan järjestelmän ydinaseen kuljetukseen. -Vielä on aikaa toimia Iranin ydinohjelmaa vastaan, Gates sanoi.

Iran on uhannut aloittaa ulkomaalaisten laivojen tarkastuksen maan aluevesillä vastalauseena YK-pakotteille.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Itar-Tass