Japanilaiset piirroshahmot muuttuvat eläviksi

Samaan aikaan kun keskustapuolue pitää Lahden Messukeskuksessa kokoustaan, kaupungissa järjestetään toinenkin suurtapahtuma. Japanilaisen pop-kulttuurin harrastajat täyttävät Sibeliustalon. Tapahtumien pukukoodit ja ikäjakaumat ovat taatusti erilaiset.

Japanilainen pop-kulttuuri
Desuconissa voi tutustua japanilaiseen sarjakuvaan eli mangaan.YLE

Desucon (siirryt toiseen palveluun) on Lahdessa nyt toista kertaa. Viime vuonna kävijöitä oli reilut 1600 ja perinteisesti vastaavien tapahtumien kävijämäärät ovat pääjärjestäjä Jussi Karin mukaan kasvaneet tuhannella vuosittain.

- Kuulin, että keskustan puoluekokoukseen odotetaan 2500 kävijää, me aiomme pistää ainakin sadalla paremmaksi, naurahtaa Kari.

Ninjoja kaupungilla

Desuconin kävijöistä valtaosa pukeutuu rooliasuihin, japanilaisiksi sarjakuva- ja animaatiohamoiksi. Tällä hetkellä pinnalla ovat muun muassa ninjahahmot.

- Lahdessa keskitymme erityisesti mangaan (siirryt toiseen palveluun) ja animeen (siirryt toiseen palveluun), ei niinkään esimerkiksi scifiin tai roolipeleihin. Lisäksi on musiikkia, luentoja, esitelmiä ja työpajoja. Esiintyvät kunniavieraat tulevat suoraan Japanista, Jussi Kari kertoo.

Ohjelmapainotuksissa Desucon haluaa huomioida erityisesti varttuneemmat harrastajat. Lahden tapahtuman suurin kävijäryhmä ovat 18-24 vuotiaat naiset, Kari perustelee.

Osa ohjelmasta onkin merkitty K-15 ja K-18 merkinnöillä.

- K-15 on suositus ja kertoo, että ohjelmassa saattaa olla esimerkiksi rosia kielenkäyttöä tai materiaalia, joka voi järkyttää herkkää mieltä. K-18 -materiaali taas on juuri sitä, mitä merkintä kertoo eli ikäraja on ehdoton.

Animea ja oikeutta

Lahden Desuconissa päävastuullisena toimiva Jussi Kari on siviilissä tuore lakimies. Japani-kärpänen puraisi miestä "siinä kolmentoista vuoden iässä". Anime kolahti täysillä siihen asti Hollywood-tuotantojen parissa kasvaneeseen teiniin.

Lakiopintojaan Jussi Kari on kyennyt hyödyntämään myös japanilaisen pop-kulttuurin parissa. Viime vuonna hän piti Desuconissa esitelmän aiheesta "Fansubit, laki ja moraali". Siinä hän käsitteli animeen liittyviä tekijänoikeudellisia ongelmia.

- Manga-sarjakuvia saa jo lähikaupoista, mutta animea on maailmanlaajuisestikin vähän tarjolla. Lähes ainoa tapa tutustua materiaaliin on netti, johon joku on Japanissa sen ladannut. Harrastajat tekstittävät animaatiot ja julkaisevat ne uudelleen.

Toimintaan liittyy Jussi Karin mukaan sallittuja, harmaita ja täysin kiellettyjäkin alueita.

- Nämä on harrastajien hyvä tiedostaa.

Lähteet: YLE / Tuija Veirto