Iskelmätähti Markuksen hittibiisi sai uuden ilmeen

Jos vielä oot vapaa ja Vain kotka lentää aurinkoon ovat suositun laulajan Markuksen 70-luvun hittejä. Yli-Torniosta kotoisin oleva Markus, oikealta nimeltään Markku Tranberg, on asunut Tampereella vuodesta 1974 lähtien ja täytti vastikään 60 vuotta. Juhlan kunniaksi julkaistiin Markuksen läpimurtohitti Jos vielä oot vapaa uutena versiona.

Kuva: YLE / Heli Keskinen

Markuksen ura lähti liikkeelle vuonna 1962. Vasta kuitenkin vuoden 1969 Intro-lehden Iskelmäjahti-kiertue nosti miehen tähdeksi. Markus tuli kakkoseksi, ja siitä ura lähti nousukiitoon.

1970-luvulla Markus levytti suurimmat hittinsä, Jos vielä oot vapaa ja Vain kotka lentää aurinkoon. Kappaleet päätyivät listan ykkös- ja kakkossijoille. Toivo Kärjen Jos vielä oot vapaa -kappale ei kuitenkaan ollut alun perin suunniteltu Markuksen levytettäväksi.

- Jouko ja Kosti eivät halunneet levyttää laulua. Kärki suuttui ja sanoi, että antaa kappaleen ensimmäiselle, joka tulee ovesta vastaan. Ja se olin minä. Kärki tiesi, että siitä tulee hitti, Markus muistelee.

Raskasta keikkaelämää

Hitti kappaleesta tulikin ja Markuksesta kääriytyi yksi tanssilavojen halutuimmista artisteista.

- Se aika oli raskasta. Keikkaa pukkasi seitsemän päivää viikossa. Parhaina iltoina oli kolme keikkaa peräjälkeen. Väkeä oli todella paljon, kun molemmat hitit olivat listakärjessä. Toinen ykkönen ja toinen kakkonen.

Kappale on tehty nyt miehen juhlavuoden kunniaksi uudelleen. Sovituksen ja tuotannon takana on tamperelainen tuottaja, muusikko Jasu Mäntylä.

- Tein kappaleen 1970-luvulla. 1990-luvulla Ressu Redford teki kappaleesta disco-version, tämä uusi on nykyaikainen kitaraversio. Olen siihen tyytyväinen, Markus kertoo.