Kirgisian mellakat laajenevat - Venäjältä ei sotilaallista apua

Kirgisian väliaikaishallitus on antanut joukoilleen luvan ampua kovilla ihmisiä kohti mellakoiden hillitsemiseksi. Venäjä lupaa humanitääristä apua levottomuuksien taltuttamiseksi, muttei sotilaallista tukea. Etnisten ryhmien välisissä mellakoissa on kuollut ainakin 77 ja loukkaantunut yli tuhat ihmistä.

Ulkomaat
Palaneita rakennuksia Kirgisiassa
Reuters-TV

Kirgisian väliaikaishallitus pyysi lauantaina Venäjältä apua konfliktin ratkaisemiseksi. Venäjä on vastannut Kirgisian pyyntöön lupaamalla apua, muttei kuitenkaan sotilaallisia joukkoja ainakaan toistaiseksi. Kremlin mukaan kyseessä on Kirgisian sisäinen kriisi. Venäjän hätätilaministeriön kuljetuskone on lentänyt Kirgisiaan evakuoimaan haavoittuneita.

Väliaikaishallitus antoi kokouksessaan myöhään illalla turvallisuusjoukoille luvan ampua kohti ihmisiä tappaakseen mellakoiden rauhoittamiseksi. Lupa on voimassa siviilien puolustamiseksi ja itsepuolustukseksi alueilla, joille on julistettu poikkeustila.

Osa reservistä mobilisoitu

Väliaikaishallitus on pyytänyt myös entisiä sotilaita ja poliiseja lähettämään apujoukkoja Oshiin. Hallituksen mukaan kaupungin polisit ovat voimattomia aseistautuneiden mellakoitsijoiden edessä. Ensimmäisten vapaaehtoisten, 300 entisen poliisin, on määrä saapua Oshiin tänään lauantaina.

Silminnäkijöiden mukaan kirgiisimiesten aseistetut joukkiot kulkevat kaupungilla etsimässä uzbekkeja. Kauppoja on ryöstelty ja liikkeitä sekä ihmisten koteja sytytetty tuleen. Kaasun toimitus kaupunkiin on keskeytetty, ja sähkö on poikki joistakin kaupunginosista. Koko päivän jatkunut ammuskelu taukosi Oshissa pimeän tultua.

Sairaalat ovat huolissaan ruoan ja lääkkeiden riittämisestä loukkaantuneille. Humanitääristä apua on lähetetty kaupunkiin.

Maassa poikkeustila

Väliaikaishallitus on julistanut maahan poikkeustilan sekä öisen ulkonaliikkumiskiellon Oshiin ja sen lähialueille. Mellakka sai alkunsa uzbekki- ja kirgiisinuorten välisestä tappelusta. Tuhannet uzbekkinaiset ja -lapset ovat paenneet kohti Uzbekistanin rajaa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on vedonnut maan hallitukseen, jotta väkivaltaisuudet saataisiin kuriin. HRW patistaa myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön tarkkailuoperaatiota toimiin tilanteen rauhoittamiseksi.

Huolensa tilanteesta ovat ilmaisseet myös Venäjä ja Yhdysvallat, joilla molemmilla on sotilastukikohta Kirgisiassa.

Valtataistelusta etnisiin mellakoihin

Kirgisia on ollut epävakaassa tilassa sen jälkeen, kun presidentti Kurmanbek Bakijev syrjäytettiin huhtikuussa tapahtuneessa kansannousussa. Osh oli Bakijevin vankkaa tukialuetta. Hänen kannattajansa ottivat vähäksi aikaa haltuunsa hallituksen rakennuksia Oshissa toukokuussa.

Sekä Bakijev että väliaikaishallitusta johtava Roza Otunbajeva kuuluvat uzbekkien etniseen ryhmään. Bakijev elää maanpaossa Valko-Venäjällä.

Väkivaltaisuudet ovat herättäneet pelon vuoden 1990 verilöylyn toistumisesta. Tuolloin sadat ihmiset saivat surmansa uzbeekkien ja kirgiisien välisissä yhteenotoissa.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, Itar-Tass