Linssin viilausta ja oikean valon odottamista jo 80 vuotta

Turun Kamerat ry:llä on tänä vuonna juhlan paikka, sillä yhdistyksen perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta. Juhlan kunniaksi on julkaistu kirja Turkulainen harrastekuvaaja etsimessä.

Matti J. Niemi toimitti Turun Kameroiden historiikin. Kuva: YLE / Sannimari Tuomola

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Matti J. Niemi pyyhkii otsaltaan hikeä. On helteinen iltapäivä ja Taimi II:n tiloissa Puutarhakadulla juodaan kahvia Niemen toimittaman, turkulaista valokuvausharrastusta käsittelevän, kirjan julkaisun kunniaksi.

- Ihan en kahdeksaakymmentä vuotta ole mukana toiminnassa ollut, hekottelee Niemi.

Kaikki kahdeksan vuosikymmentä tulivat kyllä Niemelle tutuiksi kirjan toimittamisen myötä.

- Yhdistyksen historia on kyllä kunnioitettavan pitkä ja värikäs. Moni ei tiedäkään, että jäsenistössämme on vuosien varrella ollut monia kaikille tuttuja nimiä ja ihan muilta aloilta kuuluisiksi tulleita ihmisiä, kertoo Niemi.

Esimerkiksi arkkitehdit Alvar ja Aino Aalto, taiteilija Nikolai Lehto sekä kirjailija Anni Polva ovat kaikki olleet jäseniä Turun Kameroissa.

Valokuvauksella on Turussa vahvat juuret

Kuten moni muukin asia, myös valokuva rantautui Suomeen Turun kautta. Henrik Kajander otti Turussa 3. marraskuuta vuonna 1842 Suomen ensimmäisen valokuvan niin sanotusta Nobelin talosta.

- Turun kameroiden tarina alkoi tuosta hetkestä melkein sata vuotta myöhemmin. Toiminta on alusta asti ollut suurin piirtein samantyyppistä. Toki tekninen kehitys on tuonut käytännön muutoksia itse kuvaamiseen, mutta muuten rakkaus kuviin ja kuvaamiseen, tahto kehittyä ja halu saada palautetta muilta jäseniltä ovat aina olleet keskeisiä asioita yhdistyksen jäsenille.

Vuosien aikana on enemmän ja vähemmän taisteltu myös samojen ongelmien kanssa.

- Talous ja jäsenmäärä. Siinä kaksi asiaa, joissa lähes aina on ollut fiksaamisen varaa, sanoo Niemi.

Pieni yhdistys on kuitenkin toiminut koko ajan, vaikka jo 30-luvun lopulla sen jäsenistö kantoi suurta huolta harrastuksen hiipumisesta. Sota-aika kuihdutti toimintaa entisestään, mutta värivalokuvan ilmaantuminen markkinoille saattoi olla se pelastava tekijä kerholle.

- Toistuvat kilpailut pitivät myös harrastusta yllä. Jäsenistölle järjestettiin myös yhteisiä illanistujaisia ja juhlia. Pessimismin hetkellä löytyi aina myös toivoa paremmasta huomisesta, Niemi kuvailee.

Nuoret ovat olleet aina haaste

Turun Kameroilla on nyt noin 70 jäsentä. Matti J. Niemi toivoo, että jäsenmäärä saataisiin tulevina vuosian jopa tuplaantumaan.

- Syksyllä pidämme kuvakilpailun nuorille. Haluamme sen avulla haastaa nuorisoa mukaan uuden, hyvän harrastuksen pariin.

Ajatuksena on, että nuoret kuvaisivat omaa elämäänsä teemalla 'LET'S GO'. Kilpailukuvista on tarkoitus saada aikaiseksi nuorten elämää ja harrastuksia kuvaava näyttely Turun Kameroiden nettisivuille. Kilpailuun voivat osallistua kaikki alle 18-vuotiaat ja palkintojakin on luvassa.

- Jospa tämä kilpailu olisi edes pieni polku pieneen nuorennusleikkaukseen yhdistyksessämme, pohtii Niemi.