Berliiniin uusi suomalainen taiteilijaresidenssi

Suomalaisten taiteilijaresidenssien määrä kasvaa Berliinissä. Uusin taiteilijaresidenssi on tarkoitettu ensisijaisesti Hämeen ja Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan alueen taiteilijoille sekä Suomen Kirjailijaliiton jäsenille.

kulttuuri
Moderni monumentti Berliinissä
Moni suomalainen taiteilija suuntaa Berliiniin uuden taiteilijaresidenssin myötä.Northern Lights / Timo J. Malmi

Berliinin Weddingin kaupunginosassa sijaitsevaa taiteilijaresidenssiä isännöi Kirjallisuus- ja kulttuuriyhdistys Särö.

Toimintansa residenssi aloittaa heinäkuussa, ja ensimmäiset kolme kuukautta - heinäkuusta syyskuuhun - ovat Hämeen taidetoimikunnan alueen taiteilijoiden ja kulttuuritoimijoiden käytössä. Hämeen taidetoimikunta myöntää taiteilijaresidenssiin tänä vuonna viikon, kahden mittaisia oleskelujaksoja.

Uudelle Berliinin residenssille on tarvetta, koska Berliinin veto suomalaistaiteilijoiden vierailu- ja työskentelypaikkana on viime vuosina kasvanut. Uudenmaan, Oulun, Lapin ja Satakunnan taidetoimikunnilla sekä muutamilla suomalaisilla taiteilijajärjestöillä on jo ennestään residenssit Berliinissä.

Hämeen taidetoimikunnan ja Kaakkois-Suomen edellinen yhteinen taiteilijaresidenssi Barcelonassa loppui vuonna 2009. Kokemukset residenssistä ovat olleet myönteisiä, ja niillä on merkittävä vaikutus alueiden toimijoille, kerrotaan Berliinin taiteilijaresidenssistä kertovassa tiedotteessa.

Lähteet: YLE Häme