Ruandalaispastorille elinkautinen joukkotuhonnasta

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut Suomessa asuvan ruandalaispastorin Francois Bazaramban, 59, elinkautiseen vankeuteen joukkotuhonnasta. Kyseessä on Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen joukkotuhontatuomio.

Kotimaa
Kansanmurhaoikeudenkäynti käynnistyi Porvoon käräjäoikeudessa syyskuussa 2009.
Suomessa asuva ruandalaispastori Francois Bazaramba on tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen joukkotuhonnasta. Kansanmurhaoikeudenkäynti käynnistyi Porvoon käräjäoikeudessa syyskuussa 2009.

Oikeus katsoo, että Bazaramba on ollut mukana johtamassa oman ruandalaiskylänsä veritekoja Ruandan suuren verilöylyn aikana keväällä 1994. Kolme kuukautta kestäneessä kansanmurhassa Ruandan kiivasmielisin hutuväestö surmasi kaikkiaan 800 000 tutsia ja maltillista hutua.

Porvoossa syytettynä ollut ja nyt elinkautistuomiontuomion saanut Bazaramba kiistää edelleen syyllisyytensä jyrkästi.

Puolustus: Bazaramba itse ei surmannut ketään

Puolustuksen lakimies Ville Hoikkala pitää elinkautisrangaistusta pettymyksenä. Samalla hän on kuitenkin tyytyväinen siihen, että käräjäoikeus on hylännyt osan syytteistä.

- Käräjäoikeus totesi, että osa syyttäjän esittämästä näytöstä on hankittu kiduttamalla ja sitä ei ole siksi hyödennetty, Hoikkala kertoo YLE Uutisille.

- Haluan korostaa, että päämiestäni ei ole tuomittu suoranaisesti kenenkään yksittäisen henkilön surmasta. Tuomio perustuu käsityksiin päämieheni kielenkäytöstä. Tuo kielenkäyttö on sitten syytteen mukaan johtanut jonkun henkilön kuolemaan. Bazaramba ei siis ole henkilö, joka olisi välittömästi surmannut jonkun.

Syyttäjä: joukkotuhonta tuli näytetyksi

Valtionsyyttäjä Raija Toiviainen on käräjäoikeuden ratkaisuun tyytyväinen.

- Bazaramballa on ollut tahallinen tarkoitus hävittää tutsit joko kokonaan tai osittain Ruandasta. Ja se on tullut nyt näytetyksi, kun hänet on tuomittu joukotuhonnasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Toivianen pitää puolustuksen näkemystä Bazaramban toiminnan tuomittavuudesta yksipuolisena.

- Joukkotuhonta ei edellytä, että joku olisi henkilökohtaisesti, omin käsin, surmannut jonkun henkilön. Siitähän ei tämän syytteen kohdalla ole ollut kyse laisinkaan. Bazaramba on ollut henkilö, joka on antanut määräyksen surmata ja tappaa tutseja - ja siitä hänet on tuomittu.

Hovioikeuskierroksesta tulossa kevyempi

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden neljän tuomarin, kolmen virallisen syyttäjän ja kolmen puolustuslakimiehen - sekä esitutkinnan suorittaneen poliisin - urakka on ollut valtava.

Koko oikeusprosessi on kestänyt yli kolme vuotta: poliisin esitutkintaan kului kaksi vuotta, ja käräjöinti vei yli vuoden. Juttua istuttiin kahteen otteeseen myös Afrikassa. Syytetty osallistui Afrikka-istuntoihin tietoliikenneyhteyksien avulla Vantaan vankilassa.

Bazaramba vie jutun hovioikeuteen. Valtionsyyttäjä Toiviainen miettii vielä, onko hänellä ehkä joltakin osin aihetta tuomiosta valittamiseen.

- Hovioikeusprosessista tulee huomattavasti käräjäoikeusjuttua kevyempi. Me olemme ilmoittaneet, että emme suostu lähtemään enää uudestaan Ruandaan turvallisuussyistä. Esimerkiksi samankaltaista juttua Ruandassa hoitamassa ollut amerikkalainen kollegani on Ruandan valtion toimesta pidätetty, Bazaramban lakimies Ville Hoikkala kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä