Näin Greenpeace iski

Kokoomus katsoo selvittäneensä, miten ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit onnistuivat lauantaina tunkeutumaan Jyväskylän puoluekokoukseen kesken puheenjohtaja Jyrki Kataisen linjapuheen. Kokoomuslähteiden mukaan Greenpeace huijasi itselleen yhden kulkuluvan kokoukseen ja loppu hoitui värikopiokoneella.

Vaalit 2011

Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen puheen kolmeen otteeseen lauantaina keskeyttäneet ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit keplottelivat itsensä kokoussaliin oveluudella. Puoluekokouksen järjestelyorganisaatiosta kerrotaan, että yksi järjestön aktivisteista onnistui vakuuttamaan kokousilmoittautumista huolehtineen henkilökunnan kulkukorttinsa katoamisesta. Sen jälkeen aktivistit panivat värikopiokoneen laulamaan ja lopulta kokoussaliin keinotteli tiensä viidestä kymmeneen Greenpeacen edustajaa.

Vielä perjantaina kokouksen turvajärjestelyt näyttivät tiukoilta, ja esimerkiksi toimittajien kulkua median työskentelytiloihin valvottiin tarkoin. Kontrolli näytti kuitenkin löystyvän sitä mukaan, kun järjestyksenpitäjät opivat tuntemaan kulkijat ulkonäöltä. Tämä selittänee osaltaan, miksi mielenilmaus Kataisen puheen aikana lauantaina onnistui, vaikka ministerien turvajärjestelyjä on viime kuukausina yleisesti tiukennettu.

Greenpeacen melenilmauksella vastustettiin taannoista ydinvoimaratkaisua ja erityisesti kokoomuksen roolia siinä. Kokoomuksen puoluekokouksen teema on "vihreän sävyjä", ja järkivihreydestä saarnannut Katainen sai nyt lukea mielenosoittajien banderoilleista "jyrkivihreästä Suomesta". Kaikkiaan Greenpeace-väkeä oli lauantain tempauksessa mukana 17.

Greenpeace on jatkanut mielenilmaustaan Jyväskylän Paviljongin ulkopuolella myös sunnuntaina, mutta huomattavasti lauantaita rauhallisemmissa merkeissä.

Lähteet: YLE Uutiset / Jari Korkki, Jyväskylä