Suomalaiset uskaltavat jo käyttää hattuja

Modisti Helena Toivo on tavannut monta kertaa suomalaisia, jotka ovat olleet hatun oston kanssa paniikissa. Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Toivo kertoo, että yleensä ihmiset kertovat miniän painostaneen hattukaupoille.

Modisti Helena Toivon hattuja Aamu-tv:n studiossa.
Modisti Helena Toivon mukaan hattujen suosio on kasvanut huimasti. Hän kertoi hattuetiketistä ja antoi vinkkejä oikeanlaisen juhlahatun hankintaan.

Samat ihmiset useimmiten kuitenkin innostuvat ensimmäisen hattunsa jälkeen ja tulevat pian jo ostamaan toista.

- Hattujen hienosteluimago on turhaa. Hattu tuo lisäkauneutta. Se on monelle naiselle ilmainen kasvojenkohotus, Toivo sanoo.

Hatut menevät kaupaksi

Hatut menevätkin modisti Toivon mukaan tällä hetkellä Suomessa hyvin kaupaksi. Häihin ja ylioppilasjuhliin puetaan nyt jo usein hattu. Rohkeus käyttää hattuja on lisääntynyt.

- Luulen, että hattujen lisääntyminen johtuu siitä, että ihmiset matkustavat ja seuraavat maailman muotia enemmän kuin ennen.

- Hattu ei ole turhamaisuutta tai hienostelua. Naiselle kuuluu hattu. Kuten Christian Dior on sanonut "Ilman hattuja ei ole sivistystä".

- Olisikin hyvä, jos Suomessa olisi Englannin Ascotin laukkakilpailujen tapaiset kisat. Siellä ihmiset voisivat laittaa hulluja juttuja päähänsä, Toivo unelmoi.

Monenlaisia hattuja

Nykypäivänä hattuja löytyy jo monenlaisia. Hatun ei tänä päivänä tarvitse näyttää enää tavalliselta hatulta. Toivon mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana hattu on muuttunut kovasti.

- Vielä 90-luvulla oli vain kupu ja lieri. Nyt valinnanvaraa on enemmän. On kaikki hiuskoristeet ja kaikentyyppisiä erilaisia hattuja.

Hatun valinnan lähtökohtana ovat vaatteet ja ihmisen mittasuhteet.

Toivo ohjeistaa, että jos juhlakutsussa lukee "hattu", se ei tarkoita välttämättä hattua, vaan hattu voi olla myös hiuskoriste.

- Jos on ohut hiuslaatu, silloin hattu sopii parhaiten. Päiväjuhlien aikana hattua ei tarvitse ottaa pois. Hattu kuuluu naisen juhla-asuun kuten kengät, laukut ja korut, Toivo sanoo.