Varastettu ikoni pian ulkomailla

Helsingin poliisi pitää todennäköisenä, että yöllä varastettu ortdoksien tärkeä ikoni yritetään viedä pois maasta nopeastikin. Uspenskin katedraalista varastettiin ihmeitätekevä Jumalansynnytäjän ikoni viime yönä kello kahden jälkeen.

Kotimaa
Kozeltshanin ihmeitätekevä Jumalansynnyttäjän ikoni.
Kozeltshanin ihmeitätekevä Jumalansynnyttäjän ikoni.Helsingin ortodoksinen seurakunta

Poliisin aiempien kokeusten mukaan tällaisen arvosineistön myyminen on Suomessa hankalaa. Kysyntää ikoneille uskotaan olevan erityisesti vahvoissa ortodoksimaissa, arvioi rikoskomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisista.

Toistaiseksi poliisi ei ole saanut vihjeitä ikonivarkaiden liikeistä tai ikonin sijainnista.

Varkaat yrittivät viedä kaksi ikonia

Kirkosta varastettu ikoni on yksi Suomen ortodoksisen kirkon hengellisistä aarteista. Kyseessä on Kozeltshanin ihmeitätekevä Jumalansynnyttäjän ikoni. Varkaat ovat vieneet myös ikonin ympäriltä rukoilijoiden lahjoittamat korut. Poliisin mukaan myös toisen ikonin ympärillä olleet korut on anastettu.

Varkaat olivat yrittäneet saada mukaansa myös toista, suurempaa ikonia.

Varastettu ikoni on peräisin Viipurista. Ihmeitätekevä ikoni tarkoittaa sitä, että useat rukoilijat ovat saaneet vastauksen rukouksiinsa, joita ovat ikonin edessä kantaneet.

Katedraaliin murtauduttu ikkunan kautta

Uspenskin katedraaliin on yöllä murtauduttu ikkunan kautta. Kirkon yhdeksänruutuisen ikkunan yksi ruutu on rikottu ja ilmeisesti sen kautta on päästy kirkkoon sisään. Kirkkoon murtautujan on täytynyt olla pienikokoinen.

Kirkon automaattinen hälytys laukesi kello 02.16.

Varastettu ikoni on jo toinen lyhyen ajan sisällä

Ihmeitätekevä Neitsyt Marian ikoni on jo toinen Uspenskin katedraalista lyhyen ajan sisällä varastettu ikoni. Pari vuotta sitten kirkosta vietiin niin ikään katedraalin hengellinen aarre, Pyhän Nikolauksen ikoni. Pyhästä Nikolauksesta ei ole tehty havaintoja sen koommin.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan papin, isä Teo Merraksen mukaan harvinaista ikonia on käytännössä mahdotonta yrittää esimerkiksi myydä Suomessa. Uspenskin katedraalin ikonivarkauksilla on isä Merraksen mukaan myös kansainvälisiä vaikutuksia, sillä Helsingin katedraali on myös merkittävä kansainvälinen pyhiinvaelluskohde.

Uspenskin katedraali on keskiviikon suljettu

Poliisi tutkii tapahtunutta törkeänä varkautena. Rikoksesta tai anastetun omaisuuden nykyisestä sijainnista voi ilmoittaa poliisille virka-aikana numeroon 040 7165 495 ja muuna aikana 071 877 4002.

Lähteet: YLE Helsinki