Kolme unelmaa kruunusta

Yleisön äänillä, tuomariston siunaamana. Suihkusta, karaokesta tai satojen esiintymisten kautta. Kolmen keskipohjalaisen Turkuun saakka tangokisoihin päässeen matkat ovat olleet varsin erilaiset. Tähtäin on silti sama.

tangot (tanssit)
Kuvassa keskipohjalaiset tangosemifinalistit Marjaana Hernesniemi, Sami Heinonen ja Jiri-Henrik Tammilehto.
Kuvamontaasi: Anssi Leppänen

Kannuslainen Marjaana Hernesniemi nappasi yleisöääniä kolmanneksi eniten. Tuomariston äänet hän aikoo viedä olemalla oma itsensä ja laulamalla kuten on aina laulanut.

- Kaikkeni teen!

Valmistautunutkin Hernesniemi on Turun-koitokseen ja varsin odotetulla tavalla.

- Laulamalla, laulamalla ja laulamalla.

Toisaalta myös vaatteisiin ja kampaukseen on panostettu. Flunssaa Hernesniemi pitää loitolla rohtojen avulla.

Paineita Seinäjoelle asti pääsystä Hernesniemi ei sano ottavansa, vaan korostaa laulamisen merkitystä. Kilpailijoitaan hän on kuunnellut niin ikään ja luonnehtii kilpaseuraansa kovaksi.

Jos tie katkeaa Turkuun, se on pettymys, muttei lannista.

- Olen saanut tästä jo paljon, on tullut tuttuja ja ystäviä. Tällaiseen pääsy on suuri kokemus.

Jos taas matkan päätepisteessä odottaisi kruunu, se saattaisi johtaa ammatin vaihtumiseen.

- Hmm. Kyllä siinä varmasti kävisi niin.

Suihkusta esiintymislavalle

Kannuslaiselle Jiri-Henrik Tammilehdolle pääsy Turkuun on jo sinänsä yksi haaveiden täyttymys. Isot lavat ovat hänelle vielä outoja, ja mies luonnehtiikin itseään "suihkulaulajaksi vailla lavakokemusta". Tammilehdon ainoat esiintymiset ovat karaokesta.

- Laulaminen on henkireikä ja antaa vapautta, kun pääsee tulkitsemaan kappaleita omalla tavallaan.

Iskelmämusiikki ja tango ovat Tammilehdolle "ominta omaa" musiikkia. Erottuminen taas tulee karismasta ja omasta persoonasta.

- Jos se kantaa niin se kantaa.

Jos matka johtaisi komeimpaan lopputulokseen, tähtäimessä olisi kunnon ura:

- Sitten toivottavasti saisi oikeaa ohjausta ja ammattimaista tukea.

Tähtäimessä nonparelli

Sami Heinonen Kokkolasta selvitti tiensä Turkuun Tammilehdon tavoin tuomariston äänillä. Hän on siitä tyytyväinen, sillä yleisön äänillä jatkoonmeno ei takaisi tuomariston hyväksyntää:

- Tuomaristo voisi sanoa että mitä täällä teet, mene vaikka muovailemaan. Nyt uskon, että kannattaa tehdä taas vähän enempi töitä tämän eteen.

Heinonen on tehnyt pitkän uran musiikin parissa eikä suostu lokeroimaan itseään. Tangokisoissa hän kävi kokeilemassa 13 vuotta sitten - jälkeenpäin ajatellen "aivan liian nuorena ja kokemattomana".

- Tänä päivänä olen paljon paljon valmiimpi tangolaulajana kuin silloin.

Uuden kipinän Heiska sai ollessaan mukana Kokkolan kaupunginteatterin Metsästäjässä; tango Erottamattomat hyvän orkesterin säestyksellä iski innon päälle.

Jos huonosti käy, seuraavina vuosina Heiskaa on turha odotella samoille estradeille. - Tämä on projekti projektien rinnalla.

Mahdollinen kruunu taas olisi sekin osa jatkuvaa työtä ja "nonparelli kakun päällä". - Kivahan se on kokeilla, kun tätä on kaksikymmentä vuotta harrastuksena tehnyt.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa