”Tiedämme kuka on vastuussa tuhopoltoista”

Kotkan Karhuvuoren tuhopolttojen sarja on saanut asukkaat etsimään asuntoja muualta. Tihutöiden tekijästä on liikkeellä monenlaisia tarinoita.

tuhotyö
YLE / Arttu Horttanainen

- Viime yönä kuulin kaksi räjähdystä. Ensimmäinen oli todella kova räjähdys, menin ulos parvekkeelle katsomaan, mutta en nähnyt mitään. Hetken kuluttua seurasi toinen räjähdys, jota seurasi todella paljon savua. Herätin vaimoni ja käskin pukeutua nopeasti. Alakerta oli täysin savun peitossa, muistelee talosta pois muuttava henkilö.

- Tämä on jo viides kerta lyhyen ajan sisään, kun alueella palaa. Tämä ei ole enää normaalia. Palojen sytyttäjän täytyy olla todella sairas ihminen, koska tekee tällaista. Aiomme muuttaa talosta pois pian.

Tuhopolttaja palaa rikospaikalle päiväsaikaan

- Tuhopoltot toistuvat tietyn kaavan mukaan: kahden viikon välein sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Silminnäkijöitäkin ilmeisesti on, joku on saanut jopa videokameralla kuvaa tekijästä, mutta nämä eivät riitä poliisille todistusaineistoksi. Näyttö puuttuu kuulemma, kertoo Karhuvuoresta tavoitettu henkilö.

- Huhujen mukaan sytyttäjä palaa rikospaikalle päiväsaikaan tarkastelemaan työnsä jälkiä. Sikäli tekijä on kuuleman mukaan tiedossa, mutta kukaan ei pysty tekemään asialle mitään. Erikoinen tapaus. Tekijä on kuulema häädetty pois talosta, ja tämä on hänen tapansa kostaa taloyhtiölle. Huhut kertovat, että seuraava kohdekin on tiedossa, sillä tekijä on häädetty myös toisesta talosta.

- Monet ovat karkaamassa talosta ja etsivät asuntoja muualta. Periaatteessa asukkaat tietävät jo tulevan tuhopolton ajankohdankin ja aika kuluu sitä odotellessa.

”Liekit vain näkyivät ikkunasta”

- Kahteen viikkoon emme talossa ole enää asuneet, sillä muutimme evakkoon mökillemme. Tilanne tuntuu todella hirveältä. Monet vahtivat ikkunoiden ääressä, mutta tekijää ei näy. Ja vaikka tekijän tietäisikin, niin mitään ei voi todistaa. Muissakin taloissa on ollut liikkeellä halua myydä asunnot pois. Tunnelma Karhuvuoressa on melko apea, evakkoon muuttanut henkilö kuvailee.

- Ensimmäisen palon aikaan en oikein tiennyt mitä tekisin, tärisin ja vapisin. Ulos tultiin kiireellä, onneksi käytävässä ei ollut vielä silloin savua. Liekit vain näkyivät keittiön ikkunasta, kun lähdettiin ulos. Sen jälkeen lasi pamahtikin rikki. Ensimmäisestä tulipalosta on muistona vanerilevyt, jotka paikkaavat palossa tuhoutuneita ikkunoita.

Lähteet: YLE Kymenlaakso