Maku palkitsee voin tekijän

Voita voi valmistaa myös itse, vaikka kirnua ei omistaisikaan. Voin tekeminen on yllättävän suoraviivaista puuhaa, jossa vaaditaan vähän aikaa ja hyvä vatkain. Rahallisesti omatekoinen voi ei lyö leiville.

Itsetehty voi maistuu vaikkapa ruisleivän parina Kuva: YLE Tampere / Hanna Juopperi

Ajatus voin valmistamisesta kotioloissa voi tuntua aluksi vähän kaukaiselta. Voita saa kaupasta ja sillä hyvä.

Pirkanmaan maa- ja kotitalousnaisten Outi Penttilällekin ajatus voin valmistamisesta kotioloissa oli aluksi vieras, mutta nopeasti löytyi sopiva resepti ja itse puuhakaan ei vaikuttanut kovinkaan monimutkaiselta.

Omatekoisen voin valmistamiseen voi käyttää luomutuotteita. Ne ovat homogenoimattomia ja maku muistuttaa perinteistä kotivoita. Viereinen resepti on testattu luomutuotteita käyttäen.

Voin valmistaminen vie aikaa, mutta lopulta suurimman työn tekee nykyaikainen kirnunkorvike eli sähkövatkain tai yleiskone.

Kova kilohinta

Omatekoisen voin maku poikkeaa hieman kaupasta saatavasta voista. Kotitekoinen voi maistuu hivenen totuttua happamammalle. Suolaa voi jokainen lisätä makunsa mukaan.

Rahallisesti kotitekoisen voin tekeminen ei ole kannattavaa, mutta harkittuihin juhlahetkiin itsetehty voi tekee varmasti vaikutuksen. Keskustelunherättäjänä voi toimii takuulla.

Reseptin määrästä tulee noin 200 grammaa voita. Se riittää isommallekin joukolle. Jääkaapissa voi säilyy hyvänä noin viikon ja tarvittaessa voita voi myös pakastaa.

Omatekoinen voi jähmettyy jääkaappikylmänä kaupan voitakin kovemmaksi, joten voi kannattaa ottaa esille hyvissä ajoin.

Suosittelen mielenkiintoisena kokemuksena ja esimerkiksi ruisleivän sekä uusien perunoiden kumppanina.