1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkija: Ydinvoimapäätöksen asiakirjoissa pahoja puutteita

Energiatutkija arvostelee kovasanaisesti ydinvoimapäätösten valmistelun puutteita. Tekniikan tohtori Jari Ihosen mukaan periaatepäätöksistä puuttuu kokonaan sähkömarkkinatarkastelu, joka kertoisi minkä verran ydinsähköä menee vientiin. YLE Uutisten tietojen mukaan työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) teetti aiheesta selvityksen, mutta se jouduttiin sivuuttamaan epäluotettavana valmistelun loppumetreillä.

Kotimaan uutiset
Olkiluodon kp-turbiinia nostetettiin paikoilleen syyskuussa 2008.
Hannu Huovila / TVO

Valtioneuvoston periaatepäätös kahdesta uudesta ydinvoimalasta on eduskunnan valiokuntakäsittelyssä, jossa kuullaan erityisesti energia-asiantuntijoita. Pääkallopaikalla talousvaliokunnassa kuultavana ollut energiatutkija, tekniikan tohtori Jari Ihonen on tyrmistynyt periaatepäätösten valmistelun puutteista.

Muun muassa tuulivoiman syöttötariffityöryhmän pysyvänä asiantuntijana toimineen Ihosen mukaan periaatepäätösasiakirjoista ei selviä luotettavasti, miten ydinvoiman lisärakentaminen vaikuttaa ydinsähkön vientiin. On selvinnyt, ettei päätösten taustalla ole lainkaan kunnollista sähkömarkkinaselvitystä.

- Tämä tarkoittaa sitä, että meillä ei ole mitään kuvaa siitä, meneekö sähköä vientiin vai ei. Periaatepäätöksestä jätettiin pois työ- ja elinkeinoministeriön virkamiesten teettämät selvitykset siitä, johtaako ydinvoiman lisärakentaminen sähkön vientiin vai ei. Syynä oli se, että sähkömarkkinatarkasteluihin tarkoitetut mallit eivät sovellu kuvaamaan integroituvia sähkömarkkinoita, kertoo vuosia sähkömarkkinoita seurannut Ihonen.

Selvitys yritettiin tehdä

YLE Uutisten tietojen mukaan energiapaketin valmistelusta vastanneen TEM:n energiaosasto yritti selvittää lisäydinvoiman vaikutuksia sähkömarkkinoihin. Huhtikuussa valmistunut VTT:n selvitys kuitenkin sivuutettiin epäluotettavien laskelmien vuoksi. Kiire puski ilmeisesti päälle, eikä uutta selvitystä ennätetty tehdä.

- Kyllä käsittelyaikataulu oli täysin epärealistinen. Yksinkertaisesti on pyritty tekemään liian kiireellä iso päätös. Valmistelu on varmasti tehty aikataulun puitteissa niin hyvin kuin mahdollista, aikataulu on isoin ongelma, Ihonen arvioi.

VTT:n sähkömarkkinatarkastelu oli myös ydinvoiman kansantaloudellisten vaikutusten arvion takana. Ihosen mukaan myös talousvaikutusten arviolta on nyt pudonnut pohja.

- Emme tiedä, onko ydinvoiman lisärakentaminen yhteiskunnan kokonaisedun mukaista vai ei.

Ministeriö ei kommentoi

TEM:n energiaosasto ei halua kommentoida periaatepäätösten puutteita julkisesti. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk) esikunnasta puolestaan todetaan, että ministeriöllä oli riittävästi valmisteluaikaa. Ensimmäinen periaatepäätöshakemus jätettiin ministeriöön huhtikuussa 2008.

Lisäydinvoiman rakentamisen ja sähkön viennin suhde ei ole merkityksetön kysymys. Eduskunta on linjannut, ettei ydinvoimaa rakenneta sähkön pysyvää vientiä varten. Periaatepäätösten puutteellisten laskelmien takia tätä vaihtoehtoa ei voida sulkea täysin pois.

Kukaan ei tiedä, minkä verran sähköä lopulta riittää vientiin vai riittääkö lainkaan. Tilanne alkaa selvitä, kun Olkiluoto 3:n ydinvoimala valmistuu ja se kytketään sähköverkkoon.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Koistinen

Lue seuraavaksi