Keskustassa alkaa uusi aika - puoluetoimisto myllätään läpi

Keskustan puoluekokous Lahdessa uusi Mari Kiviniemen johdolla puoluejohdon kasvot ja pyrkii eroon vanhasta toimintakulttuurista uuden puoluesihteerin Timo Laanisen myötä. Uusi puoluejohto otti kuitenkin kovan tavoitteen lupaamalla ykkössijaa eduskuntavaaleissa. Puoluesihteerillä on puolestaan edessä vielä pesänselvitys, joka saattaa johtaa puoluetoimiston henkilövaihdoksiin.

Vaalit 2011
Keskustan uudella puoluesihteerillä Timo Laanisella on edessään pesänselvityksen teko.YLE

Keskustan uusi puheenjohtaja Mari Kiviniemi vahvistaa, että puoluetoimistossa saattaa olla edessä henkilövaihdoksia. Ylen Aamu-TV:n haastattelussa Kiviniemi sanoo kuitenkin haluavansa noudattaa puolueessa hyvää henkilöstöpolitiikkaa. Tulevan hallituksensa ministereiltä Kiviniemi edellyttää jatkoa eduskunnassa.

Uuden alue- ja kuntaministerin nimestä Kiviniemi ei vielä ottanut kantaa.

Kaksiraiteinen puoluekokous

Keskustan Lahden puoluekokous oli kaksiraiteinen. Ensinnäkin Lahdessa valittiin puoluejohto, jolla pyritään ykkössijaan ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Varapuhemies Seppo Kääriäinen ryhtyi jo helmikuussa rummuttamaan käsitystä että on tärkeämpi valita puheenjohtaja, joka kykenee vaalivoittoon kuin kymmenen kuukauden pätkäpääministeriyteen. Paula Lehtomäen luovuttua leikistä Kääriäinen monen muun keskustalaisen tavoin asettui avoimesti tukemaan kuntaministeri Mari Kiviniemen valintaa puheenjohtajaksi. Kiviniemi puolestaan on valintansa jälkeen jo moneen kertaan julistanut vaalitavoitetta.

- Tämän puoluekokouksen tärkein lopputulos on se, että keskustan ohjakset pysyvät tiukasti meidän omissa käsissämme. Tältä pohjalta keskusta on valmis aloittamaan nousun suurimmaksi puolueeksi eduskuntavaaleissa, Kiviniemi julisti viikonloppuna.

Koko puoluejohto uusiutui niin, että vain varapuheenjohtaja Tuomo Puumala säilytti paikkansa entisestä johdosta. Nyt nähtiin sekin ihme, että kokousväki äänesti henkilöitä, ei piirien ennakkoon sopimia ehdokkaita. Täten saman keskustapiirin kasvatit Annika Saarikko ja Timo Kaunisto pääsivät varapuheenjohtajiksi.

Keskustaväki päätti hakea toimintakulttuurin muutosta valitsemalla Suomenmaan päätoimittajan Timo Laanisen Jarmo Korhosen tilalle. Korhosen kannatus oli murentunut jo ennen puoluekokousta ja uusitun puoluejohdon myötä se suorastaan romahti kokouksessa. Laanista ei kuitenkaan valittu hänen karismansa takia, vaan siksi ettei hänellä ollut samanlaisia vaalirahoitukseen liittyviä rasitteita kuin Korhosella. Korhosta tukenut Antti Rantakangas menetti varapuheenjohtajan paikkansa.

Keskustassa puhutaan nyt uudesta alusta, mutta haasteet ovat kovat. Mari Kiviniemellä on kymmenen kuukautta aikaa valmentaa puoluetta vaalivoittoon ja ykkössijaan eduskunnassa. Kokoomuksessa Jyrki Katainen ja SDP:ssä Jutta Urpilainen saivat pidemmän valmistautumisajan.

Puoluetoimistossa liikkeelle puhtaalta pöydältä

Timo Laanisen on puolestaan tehtävä vielä puoluetoimistossa pesänselvitys, joka Laanisen kommentin valossa saattaa johtaa henkilövaihdoksiin.

- Puoluejohdon keskuudessa olemme todenneet, että haluamme ensin kunnolla selvittää koko nykyisen puoluetoimiston rakenteen. Siellä (puoluetoimistossa) on henkilöitä erilaisten yhtiöiden palveluksessa ja aika pieni joukko itse asiassa puoluetoimiston palveluksessa, Laaninen sanoo.

- Haluamme kaikessa rauhasa käydä tämän systeemin (puoluetoimiston henkilökunnan) läpi henkilö henkilöltä. Tietenkään en lähde yksittäisiin nimiin tässä vaiheessa ottamaan kantaa, uusi puoluesihteeri tarkentaa.

Lisäksi viranomaiset selvittävät edelleen vaalirahasotkuja, jotka saattavat poikia keskustalle ikävää julkisuutta jo syksyllä ja vaalien alla.

Lähteet: YLE Uutiset